Un El Dorado la Marea Neagra

de | aug. 16, 2010 | Alte regiuni, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Primele generatoare eoliene din parcul Fantanele-Cogealac, din Dobrogea, au inceput deja sa produca energie eoliana fara sa emita bioxid de carbon. Cand se va incheia constructia parcului, in 2012, puterea acestor generatoare va ajunge la 600 MW, in cadrul parcului eolian cel mai mare din Europa continentala, relateaza portalul spaniol Evwind.com, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS.
Energia eoliana, atu strategic al Romaniei la Marea Neagra

Energia eoliana, atuu strategic al Romaniei la Marea Neagra

Primele generatoare eoliene din parcul Fantanele-Cogealac, din Dobrogea, au inceput deja sa produca energie eoliana fara sa emita bioxid de carbon. Cand se va incheia constructia parcului, in 2012, puterea acestor generatoare va ajunge la 600 MW, in cadrul parcului eolian cel mai mare din Europa continentala, relateaza portalul spaniol Evwind.com, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. In prezent, parcul eolian Whitelee din Scotia este cel mai mare parc eolian terestru din Europa. Parcul este construit de compania ceha CEZ, va avea 139 de generatoare de energie eoliana, cu o putere totala de 347,5 MW la Fantanele si alte 101 turnine eoliene care vor produce energie de 252,5 MW la Cogealac. Investitia totala ajunge la 1,1 miliarde de euro; parcul eolian va fi finalizat anul acesta la Fantanele, iar constructiile vor incepe in 2011 la Cogealac. Compania energetica GE Energy va furniza cele 101 turbine eoliene, astfel ca Romania sa poata atinga obiectivul ca, in 2020, 20% din energia generata sa provina din surse regenerabile.

Energia verde

Litoralul romanesc, cu regiuni izolate in care saracia sare in ochi, iar vantul este singura certitudine, devine noul „El Dorado” pentru industria energiei eoliene, atragand nume precum CEZ, care instaleaza cel mai mare complex eolian terestru din Europa, scrie Le Monde. In urma cu 2.000 de ani, poetul roman Ovidiu, exilat pe litoralul Marii Negre, a facut cunostinta cu puternicele vanturi care lovesc frontierele estice ale Imperiului Roman. In prezent, forta lor se face simtita pana in Fantanele, un sat mic situat la cateva zeci de kilometri de mare, comenteaza Le Monde. In aceste zone izolate, vantul este singura cerititudine, noteaza Le Monde. Relieful este usor deluros, clima arida, iar solul pietros limiteaza culturile. Soarele este la fel de puternic precum vantul, asa cum o arata tenul taranilor. Saracia sare in ochi, iar populatia s-a resemnat in fata fortei vantului.
In prezent, insa, vantul istoriei bate in favoarea lor, vechiul dusman devenind aliat. Grupul ceh CEZ instaleaza la Fantanele, din noiembrie 2008, cel mai mare complex eolian terestru din Europa. Proiectul CEZ a trecut in acest an de prima etapa, respectiv instalarea a 115 eoliene, dintr-un total de 139, la Fantanele. Grupul intentioneaza ca pana in 2011 sa construiasca inca 101 eoliene in satul vecin Cogealac. In total, cele 240 de instalatii vor avea o putere de 600 de MW, catitate echivalenta cu cea generata de reactorul nuclear de la Cernavoda. „Vrem sa asiguram 10% din productia totala de energie verde din Romania”, a declarat Cosmina Marin, responsabila cu comunicarea la CEZ. Pentru atingerea acestui obiectiv, grupul va investi 1,1 miliarde de euro, a adaugat ea. Romania s-a angajat in fata Comisiei Europene sa produca 20% din energie din resurse regenerabile, pentru a respecta obiectivele Uniunii pentru 2020, a mai spus Marin, citata de Mediafax. Treptat, Fantanele se desparte de imaginea de sat sarac si rupt de lume. Povestea de succes a eolienelor de aici a atras atentia altor investitori in cautarea vantului care aduce bani. Astfel, grupul spaniol Iberdrola, numarul unu in lume pe piata de profil, a deschis un birou la Bucuresti si a anuntat ca este pregatit sa investeasca circa doua miliarde de euro intr-un parc eolian amplasat in apropierea Marii Negre. Complexul va deveni cel mai mare din lume.

Situatia din 2009

Romania se afla, la sfarsitul anului 2009, pe locul 23 din 27 in randul statelor din Uniunea Europeana, in privinta capacitatii de productie a energiei eoliene, cu un total de 14 MW, in crestere cu trei MW fata de anul anterior, arata un studiu realizat de Asociatia Europeana a Energiei Eoliene (EWEA). Dupa ce in perioada anilor 1998 – 2002 capacitatea in eolian a Romaniei era zero, primul MW instalat a fost consemnat in 2003.
Ulterior, instalatiile eoliene s-au inmultit astfel incat la finele anului 2009, intreaga capacitate din acest sector energetic a ajuns la 14 MW. In clasamentul EWEA, in 2009, suprematia era detinuta de Germania, cu 25.777 MW, urmata de Spania cu 19.149 MW si de Italia, la distanta considerabila, cu 4.850 MW. In urma Romaniei s-au clasat state, precum: Slovacia – cu o capacitate de productie in eolian de 3 MW, Slovenia, Malta, Cipru – cu nicio capacitate instalata in eolian. Pe de alta parte, Bulgaria ocupa locul 17 in acelasi top, cu o putere instalata de 177 MW. Potrivit studiului citat, la nivelul UE-27, era instalata, in decembrie 2009, o capacitate in eolian de 74.767 MW.
Pe parcursul anului trecut, in statele UE s-au investit 13 miliarde de euro in parcuri eoliene si s-au instalat peste 10.000 MW, echivalentul a 15 reactoare de la Cernavoda. Majoritatea companiilor europene din sectorul productiei de energie eoliana sunt originare din: Germania, Spania, Danemarca, Italia, Franta si Marea Britanie. Aceste societati asigura peste 100.000 de locuri de munca.

Cadrul legislativ, piedica in dezvoltare

Principalele bariere care incetinesc dezvoltarea sectorului de energie eoliana in Romania sunt, in opinia reprezentantului AREE, cadrul legislativ, limitarile impuse de Transelectrica pentru conectarea la retea, lipsa cadastrelor pentru achizitionarea terenurilor, birocratia. Conform estimarilor Ministerului Economiei, in anul 2010, la nivel national, consumul de energie electrica din surse regenerabile va reprezenta 33 la suta din consumul intern brut de energie electrica a Romaniei, adica aproximativ 11 la suta din consumul total de energie. Transelectrica (TEL) estimeaza ca pana in 2017 in Romania vor fi construite turbine eoliene care vor totaliza o putere instalata de 3.000 MW, nivel dublu comparativ cu prognoza de 1.500 MW pentru anul 2012. Companiile care dezvolta cele mai mari parcuri de turbine eoliene in Romania sunt CEZ (Cehia) si Iberdrola (Spania).

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *