Un discurs de la balcon


 

 

Premierul Recep Tayip Erdogan ramane liderul incontestabil al Turciei

Premierul Recep Tayip Erdogan ramane liderul incontestabil al Turciei

Exista incinte imense, cu asistenta de mii si mii de oameni, exista televiziuni care emit pentru milioane si milioane, dar discursul de la balcon , intr-un spatiu fortamente limitat, isi pastreaza in continuare sarmul si impactul sau specific. O adresare mai apropiata cumva, mai cordiala, mai pitoreasca. Cineva remarca odata ca Iulius Cezar si Napoleon Bonaparte nu puteau fi auziti, atunci cand se adresau “orasului si lumii” decat de veo cateva sute de persoane. Cine procedeaza si astazi asemenea lor insemna ca urmareste ca spusele sale sa se intipareasca mai adanc si mai intim in mintea si inima auditoriului.

Asa a facut si premierul Erdogan in seara victoriei la alegerile din 12 inie 2011, cand s-a adresat de la balconul sediului din Ankara al partidului sau
. “Discursul de la balcon” (Balkon Konusmasi), cum il numeste presa turca, atrage atentia prin accente noi sau mai viguros puse.

In primul rand, liderul, din 2003,al natiunii turce, (cel mai longeviv “om forte” al Republicii Turce dupa Mustafa Kemal-Ataturk) s-a adresat tuturor locuitorilor tarii: “Astazi, cei 74 de milioane de invingatori sunt turcii, kurzii, zazii, arabii, cerchezii, lazii, georgienii, rumii (crestinii), turkmenii”. Formulare ce trimite la angajamentul premierului de a reveni la principiile fondatoare ale razboiului de eliberare (1919-1922) care se aplica tuturor cetatenilor, indiferent de apartenenta etnica, religioasa si politica.

Discursul trimite insa nu numai la Ataturk (neokemalism), ci si la spatial istoric al Imperiului Otoman (neootomanism), caci premierul Erdogan a mai spus: “Alegerile au fost urmarite indeaproape, iar rezultatele lor salutate la Bagdad, Damasc, Beirut, Aman, Cairo, Tunis, Saraievo, Skoplie, Baku, Nicosia. (…) Credeti-ma, astazi Istanbulul a obtinut o victorie, dar este o victorie si pentru Saraievo, pentru Izmir dar si pentru Beirut, o victorie pentru Ankara dar si pentru Damasc, una pentru Diyarbakir dar si pentru Ramallah, Naplouse, Jenin, pentru Cisiordania, Ierusalim, Gaza. Astazi este victoria Turciei si a Orientului Mijlociu, a Caucazului si a Europei”.

Despre Europa, insa, in discurs, doar atat. Nimic despre aspiratia de integrare in UE a Turciei. Nici in programul electoral al partidului de guvernamant despre candidatura la UE nu se amintea, decat marginal, abia la pagina 151 dintr-un total de 160. In schimb, in discursul inaugural al campaniei electorale, premierul Erdogan promitea ca in 2023, Turcia va atinge un PIB de 25 000 dolari per capita si ca tara va deveni a zecea putere economica a lumii.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *