Un candidat mai putin pentru Kremlin. Iavlinski, exclus

, ,
 

kremlinFondatorul partidului rus de opoziţie Iabloko, Grigori Iavlinski, a fost exclus vineri din cursa prezidenţială din Rusia, potrivit deciziei Comisiei Electorale Centrale.
Comisia a invocat identificarea multor semnături nevalabile sau false între cele două milioane prezentate de Iavlinski pentru înregistrarea candidaturii sale la alegerile prezidenţiale. Astfel, peste un sfert dintre semnăturile verificate ar fi conţinut erori, în condiţiile unei limite admise de 5%. În felul acesta, Grigori Iavlinski nu va putea participa la alegerile prezidenţiale din 4 martie. El a afirmat într-o conferinţă de presă, la începutul acestei săptămâni, că eliminarea sa din cursa pentru preşedinţie este o decizie strict politică, dictată de liderul forte, Vladimir Putin, interesat să-şi înlăture rivalii şi să câştige cursa pentru Kremlin din primul tur de scrutin.
Excluderea lui Iavlinski din competiţia electorală a fost dur criticată de opoziţia rusă. Până şi Partidul Comunist, cu o ideologie de stânga, diametral opusă ideilor promovate de Iabloko, a susţinut înregistrarea candidaturii lui Iavlinski. Iavlinski, în vârstă de 59 de ani, a condus Iabloko în perioada 1993-2008. Din 1993, Iabloko a fost reprezentat timp de zece ani în Duma de stat, camera inferioară a parlamentului rus, dar din 2003 partidul nu a reuşit niciodată să depăşească pragul electoral pentru a accede în forul legislativ. La scrutinul din 4 decembrie 2011, Iabloko a obţinut 3,43% din sufragii.
Iavlinski a candidat de două ori la prezidenţiale: în 1996, el a fost votat de 7,4% dintre participanţii la procesul electoral, iar în 2000 – de 5,3%. La alegerile prezidenţiale din 4 martie au fost înregistraţi cinci concurenţi: premierul Vladimir Putin, favoritul acestei curse, cotat cu 52% din preferinţele electoratului, potrivit ultimului sondaj VŢIOM, liderul comunist Ghennadi Ziuganov, ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski, liderul Rusiei Juste, Serghei Mironov şi miliardarul Mihail Prohorov.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *