Un an de la catastrofa din Smolensk

de | apr. 10, 2011 | Alte regiuni, Federatia Rusa, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

In Polonia au avut loc duminica ceremonii religioase si adunari in strada pentru comemorarea catastrofei aeriene in care si-au pierdut viata in urma cu un an la Smolensk, in Federatia Rusa, fostul presedinte polonez Lech Kaczynski si alte 95 de persoane.

smolensk-3In Polonia au avut loc duminica ceremonii religioase si adunari in strada pentru comemorarea catastrofei aeriene in care si-au pierdut viata in urma cu un an la Smolensk, in Federatia Rusa, fostul presedinte polonez Lech Kaczynski si alte 95 de persoane. Divizati in legatura cu cauzele acestui accident si mersul anchetelor intreprinse in Rusia si Polonia, polonezii pot urma doua programe separate ale manifestarilor: cel oficial si cel intocmit de opozitia conservatoare a lui Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al presedintelui mort in tragedia de la Smolensk. Jaroslaw Kaczynski a criticat violent guvernul pentru ca a lasat Rusia sa conduca ancheta si ca n-a respins concluziile. Simpatizantii partidului sau, Dreptate si Justitie, au anuntat pentru duminica nu mai putin de patru manifestari in memoria victimelor catastrofei, in fata Palatului prezidential din Varsovia. Manifestantii arborau banderole prin care le cereau autoritatilor sa faca lumina in legatura cu acest accident. Teza unui complot si a unui atentat era mentionata pe fluturasii distribuiti multimii, cu toate ca Parchetul polonez a exclus-o recent in mod definitiv. Autoritatile poloneze au prevazut o ceremonie oficiala in fata unui memorial dedicat victimelor accidentului la cimitirul Powazki din Varsovia, urmata de o mesa solemna la catedrala si de un mare concert la Teatrul national.

Intrebari fara raspuns

Raportul final prezentat de expertii rusi privind accidentului aviatic din aprilie 2010 de la Smolensk este nefundamentat si unilateral si constituie o insulta la adresa Poloniei, a apreciat, la inceputul anului 2011, fratele fostului sef de stat, Jaroslaw Kaczynski. “Raportul arunca intreaga vina pe pilotii polonezi si pe Polonia, fara a aduce nicio dovada in acest sens. Este o batjocura la adresa Poloniei”, a declarat Kaczynski in cadrul unei conferinte de presa la Varsovia. Potrivit presei internationale, Kaczynski a adaugat ca partidul sau Lege si Justitie va solicita parlamentului polonez sa respinga raportul. Kaczynski a respins de asemenea ipoteza din raport ca fratele sau ar fi exercitat presiuni psihologice asupra pilotilor pentru a-i convinge sa aterizeze. “Fratele meu nu avea tendinte sinucigase”, a spus politicianul polonez. Potrivit raportului final al investigatiei accidentului de la Smolensk prezentat miercuri la Moscova, intr-o conferinta de presa, de sefa Comitetului interstatal rus pentru aviatie (MAK), Tatiana Anodina, inalti oficiali polonezi prezenti in aeronava presedintelui polonez Lech Kaczynski au facut presiuni asupra echipajului pentru a ateriza, in pofida avertismentelor partii ruse si a conditiilor meteorologice nefavorabile, iar in sangele sefului armatei aerului a fost descoperit alcool.

Raport incomplet

Raportul realizat de autoritatile ruse pe marginea accidentului de avion in care si-au pierdut viata zeci de demnitari polonezi este “incomplet”, iar Varsovia doreste sa aiba discutii suplimentare cu Moscova in aceasta chestiune, a declarat joi premierul Donald Tusk, citat de mass-media de la Bucuresti. Seful Executivului de la Varsovia a adaugat ca partea poloneza poarta cea mai mare parte din vina pentru accidentul din 10 aprilie 2010. Potrivit rezultatelor finale ale raportului privind tragedia de la Smolensk, dat publicitatii de Rusia, inalti oficiali polonezi prezenti in avionul presedintelui Lech Kaczynski au facut presiuni asupra echipajului sa aterizeze, in ciuda avertismentelor rusesti si a conditiilor meteorologice nefavorabile. Membrii echipajului polonez se temeau ca Lech Kaczynski “ar fi innebunit” daca s-ar fi anulat aterizarea, arata inregistrarile audio. Potrivit acestui raport, avionul lui Lech Kaczynski a dorit sa aterizeze in ciuda avertismentelor transmise de reprezentantii aeroportului, se arata in raportul final asupra accidentului, transmis miercuri partii poloneze de catre Comisia tehnica a Comitetului interstatal pentru aviatie (MAK). “Din perspectiva Poloniei… acest raport e incomplet”, a spus Tusk in cadrul unei conferinte de presa. “Vom cere partii ruse sa purtam discutii pe versiunea finala a raportului. Daca aceste discutii esueaza, am putea apela la specialisti internationali”, a adaugat premierul polonez. Tusk a spus ca a acceptat ca partea poloneza poarta cea mai mare parte din vina pentru accident, insa sustine ca controlorii de trafic din Rusia si starea infrastructurii aeroportului din Smolensk ar fi putut contribui la dezastru. “Daca exista ceva care ma preocupa e contextul politic in care a avut loc ancheta din Rusia”, a spus Tusk, incercand, potrivit surselor oficiale citate, sa sugereze ca unii oficiali rusi ar fi putut sa musamalizeze aspecte ale investigatiei. Sursele citate au mai subliniat ca Tusk se afla sub presiunea principalului partid de opozitie pentru a respinge raportul Rusiei. Premierul incearca insa sa nu afecteze relatiile dintre Polonia si Rusia, usor imbunatatite in ultimul an.

Ministrul polonez de interne arata cu degetul spre rusi

Dispecerii de pe aeroportul militar Severnai de langa Smolensk ar fi trebuit sa interzica echipajului aeronavei Tu-154M a presedintelui Lech Kaczynski sa intre in manevra de aterizare si sa anunte pilotii ca nu pot ateriza sub nicio forma, a declarat miercuri seara intr-o interventie in direct la un post de televiziune polonez, ministrul de interne al Poloniei, Jerzy Miller. El a promis, de asemenea, sa dea publicitatii toate materialele descifrate ale convorbirilor intre persoanele aflate in cabina de comanda in dimineata fatidica de 10 aprilie 2010, inclusiv pana la prabusirea si zdrobirea aeronavei de sol. Pornind de aici, presa rusa considera ca Miller a acuzat partea rusa de catastrofa aeriana si implicit de moartea presedintelui Lech Kaczynski, precum si a delegatiei oficiale de 85 de oameni care il insotea. In total, in accident au pierit 96 de persoane. Aceasta declaratie, la fel ca alte comentarii negative ale oficialilor polonezi in reactie la publicarea in ajun a raportului final al Comitetului interstatal pentru aviatie de la Moscova (MAK) privind cauzele catastrofei aviatice de la 10 aprilie anul trecut ameninta cu o noua deteriorare a relatiilor dintre Rusia si Polonia, estimeaza agentia rusa de presa.

Acuzatii cu repetitie

La inceputul acestui an, acuzatii similare au fost formulate si de catre premierul polonez Donald Tusk. Chiar in primele zile ale lunii ianuarie 2011, Tusk a spus ca accidentul nu s-ar fi produs daca nu ar fi fost luata decizia de aterizare. Potrivit acestuia, daca turnul de control de pe aeroportul militar Severnai nu ar fi permis aterizarea, prabusirea Tu-154M ar fi putut fi evitata. Polonia considera ca raportul privind accidentul aviatic de langa Smolensk, redactat de MAK, pacatuieste prin lipsa de obiectivitate, pentru ca responsabilitatea pentru accident cade deopotriva si pe controlorii de la turnul de control rusesc. Varsovia desfasoara propria ancheta a accidentului, iar concluziile acesteia vor si mai dure fata de partea poloneza decat cele ale MAK, a subliniat miercuri seara Jerzy Miller, sugerand ca aceasta nu absolva total de vina partea rusa. Raportul final privind cauzele accidentului aviatic de la Smolensk nu consemneaza existenta unor ordine concrete privind aterizarea din partea presedintelui polonez Lech Kaczynski, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, seful comisiei tehnice a Comitetului interstatal pentru aviatie de la Moscova, Aleksei Morozov. “Ordine concrete din partea presedintelui nu au existat”, a subliniat seful comisiei tehnice a MAK. Pe de alta parte, el a reiterat ca asupra echipajului s-au facut presiuni psihologice si ca la aceasta concluzie au ajuns expertii rusi si polonezi, pe baza inregistrarilor convorbirilor din cabina avionului. Raspunzand la o intrebare despre fraza inregistrata in cabina pilotilor – “El turbeaza de manie” -, Morozov a afirmat ca ea a fost rostita de navigator. “Si aceasta fraza a constituit o marturie a presiunilor facute asupra echipajului”, a spus el, adaugand ca insasi aterizarea in conditii meteo nefavorabile crea presiuni psihologice.

Rusii dau vina pe piloti

Oficiali polonezi de rang inalt au facut presiuni asupra echipajului avionului presedintelui Lech Kaczynski, care s-a prabusit in aprilie in Rusia, iar unul dintre ei, comandantul fortelor aeriene, avea alcool in sange, potrivit rezultatelor anchetei ruse, anuntate miercuri. “Prezenta in carlinga a unor oficiali de rang inalt – comandantul fortelor aeriene si seful de protocol – si o reactie negativa asteptata din partea principalului pasager au constituit o presiune psihologica asupra echipajului, influentand decizia acestuia de a efectua o aterizare in conditii inadecvate”, a declarat, potrivit Mediafax, Tatiana Anodina, directoarea Comitetului interguvernamental de aviatie (MAK), in cadrul unei conferinte de presa la Moscova. “Alcool – o cantitate de 0,6 miligrame pe litru – a fost depistat in sangele comandantului fortelor aeriene“, generalul Andrzej Blasik, a continuat ea. Pilotii avionului presedintelui polonez au vrut sa aterizeze in pofida avertizarilor controlorilor de trafic aerian rusi cu privire la conditiile meteorologice nefavorabile. Directoarea Comitetului interguvernamental de aviatie (MAK), Tatiana Anodina, a explicat in cadrul unei conferinte de presa la Moscova ca avionul a incercat sa aterizeze in pofida “multiplelor informatii despre conditiile meteorologice neadecvate”. “Cauzele accidentului avionului Tu-154M al Republicii Polonia sunt cauzate de insuficiente semnificative in organizarea zborului si in pregatirea membrilor echipajului“, a subliniat ea. In catastrofa aeriana produsa la 10 aprilie 2010 langa Smolensk si-au pierdut viata toti cei 96 de ocupanti ai aeronavei oficiale Tu-154, intre care presedintele Lech Kaczynski, sotia sa Maria, inalti reprezentanti ai elitei politice, militare, economice si religioase a tarii. Delegatia oficiala poloneza de la bordul Tu-154 urma sa participe la ceremoniile comemorative de la Katyn, unde in 1940 la ordinul lui Stalin au fost executati mii de militari polonezi.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *