Un alt cercetator iranian a fost ucis

, , ,
 

Atentat la TeheranO persoană a murit şi cel puţin alte două au fost rănite în explozia unei maşini, miercuri dumineaţă, în apropierea Universităţii din Teheran, potrivit mai multor agenţii de presă iraniene.
Potrivit şeful serviciilor de urgenţă, Hassan Abbasi, citat de agenţia ISNA, o maşină marca “Peugeot 405 a explodat în această dimineaţă (miercuri), în apropierea facultăţii de Ştiinţe Sociale, Allameh Tabatai University din estul Teheranului”. Persoana ucisă era cercetătorul iranian Mostafa Ahmadi Roshan şi lucra la instalaţia de îmbogăţire a uraniului de la Natanz, în centrul ţării, susţine agenţia Mehr. “Inginerul Ahmadi Roshan, care şi-a obţinut în urmă cu nouă ani licenţa în chimie la Universitatea Sharif era directorul adjunct pentru afaceri comerciale al instalaţiei de la Natanz”, a precizat agenţia citată.
Natanz este principala instalaţie de îmbogăţire a uraniului din Iran, care numără 8.000 de centrifuge. Universitatea Sharif din Teheran este cea mai cunoscută din ţară.

Mâna Mossad?

Acesta nu este un caz singular. În vara lui 2011, o sursă din cadrul serviciilor de spionaj ale statului evreu citată de publicaţia germană Der Spiegel, afirma că.asasinarea omului de ştiinţă iranian Darioush Rezaei-Nejad a fost orchestrată de Mossad.  “Este vorba despre prima acţiune răsunătoare a noului şef al Mossad-ului, Tamir Pardo”, a declarat această sursă.
Potrivit oficialului israelian, eliminarea unor oameni de ştiinţă iranieni se înscrie în cadrul unei campanii de asasinate destinate sabotării, cu scopul încetinirii programului nuclear iranian, transmite Mediafax. Darioush Razaei-Nejad, în vârstă de 35 de ani, a fost împuşcat mortal, la 23 iulie, de persoane necunoscute, de pe motocicletă, în timp ce se afla pe o stradă, împreună cu familia sa.
Iniţial, savantul a fost prezentat de presa iraniană ca un specialist în fizică nucleară, care lucra în cadrul Organizaţiei iraniene pentru Energie Atomică (OIEA) şi Ministerului Apărării. Presa a încetat, ulterior, fără vreo explicaţie, să prezinte victima ca pe un om de ştiinţă în domeniul nuclear, calificându-o “masterand în domeniul electricităţii” la Universitatea Khajeh-Nassir din Teheran. Iranul a acuzat, imediat, Israelul şi Statele Unite că sunt vinovate de acest asasinat.
Statele Unite au negat că se află în spatele crimei. În 2010, alte două atentate au avut loc împotriva a doi fizicieni care lucrau la un program nuclear iranian, Majid Shahriari şi Masoud Ali Mohammadi.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *