UKRTELECOM, mosia oligarhului ucrainean Rinat Ahmetov. Urmeaza MOLDTELECOM?

, , , , , ,
 
MOLDTELECOM, tinta a oligarhului Rinat Ahmetov

MOLDTELECOM, tinta a oligarhului Rinat Ahmetov

Cunoscutul om de afaceri, Rinat Ahmetov, va cumpăra cea mai mare companie ucraineană de telecomunicații, „Ukrtelecom”, in urma acordului dintre System Capital Management (SCM), detinuta de oligarhul ucrainean, si compania austriacă EPIC, relateaza serviciul de presa al SCM, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Surse de la Kiev au precizat ca Rinat Ahmetov intentioneaza sa participe si la procesul de privatizare al companiei moldovenesti de telecomunicatii MOLDTELECOM, aflata in acest moment in proprietatea statului Republica Moldova.
„In data de 3 iunie 2013, grupul SCM și grupul EPIC au semnat acordul de vânzare-cumpărare a 100 % din acțiunile companiei UA TELECOMINVEST LIMITED (Cipru), care deține drepturile corporative ale SRL „ESU” (Ucraina). La rândul său, SRL „ESU” deține 92,79 % din acțiunile SA „Ukrtelecom”, cea mai mare companie de telefonie fixă și operator de rețea mobilă 3G din Ucraina”, se mai arata în comunicatul de presă.
Astfel,  Ahmetov va deveni proprietar cu drepturi depline al „Ukrtelecom” după ce va obține toate autorizațiile necesare, inclusiv și de la organele anti-monopol din Ucraina. Conform mass-media de la Kiev, relatiile privilegiate ale oligarhului cu formatiunea politica de guvernamant, Partidul Regiunilor, garanteaza lui Rinat Ahmetov, fost deputat al formatiunii in Rada Suprema, ca nu va avea nicio problema in acest proces.

Privatizare contestata

Reamintim ca EPIC a achiziționat 92,79 % din acțiunile „Ukrtelecomului” pentru 10,575 mlrd hrivne, în urma unui controversat concurs din 2011. Licitația a fost urmată de un imens scandal, deoarece Fondul Proprietății de Stat de la Kiev a impuso serie de condiții, care au impiedicat participarea la concurs a unor companii străine importante precum Deutsche Telekom, FransTelecom, Nortelecom ș.a.
Din punct de vedere formal, proprietarii EPIC sunt diferite persoane fizice, expertii din domeniu, citati de mass-media regionala, considerand ca în spatele acestora ar sta „un grup de oameni de afaceri, apropiați puterii” de la Kiev. Reamintim ca Rinat Ahmetov deține deja un operator de telefonie fixă, VEGA, dar are și 45 % din operatorul mobil Life:).
Deși oficial nu a fost anunțat suma de bani pentru care SCM a cumpărat „Ucktelecom”, analiștii consideră că prețul a fost mai mic decât suma pentru care a fost privatizat. Astfel, analistul companiei de investiții Concorde, Alexandr Parașii, consideră că achiziționarea „Ukrtelecom” l-a costat pe Ahmetov în jur 7-9 miliarde de hrivne (aproximativ 7-9 sute de milioane de Euro). „Capitalizarea „Ukrtelecom”  a scăzut de patru ori din momentul achiziționării sale de către EPIC. De aceea este puțin probabil ca EPIC să fi reușit recuperarea sumei plătită in urma cu doi ani. Iar costul pe bursă a 93 % din pachetul de acțiuni al „Ucrtelecom” constituie aproximativ 2,6 mlrd hrivne. De aceea apreciem suma cheltuită de SCM ca fiind de 7-9 mlrd hrivne”,  a declarat acesta.

MOLDTELECOM, urmatoarea tinta?

Surse din domeiu, citate de mass-media locala, au speculat ca System Capital Management (SCM), detinuta de oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov, se va implica si in procesul de privatizare al altor companii de telecomunicatii din tarile Comunitatii Statelor Independente (CSI), inclusiv Republica Moldova. Reamintim ca problema privatizarii MOLDTELECOM revine periodic in atentia autoritatilor si mass-media de la Chisinau, crizele politice repetate din fosta republica sovietica impiedicand relansarea procesului de privatizare, in ciuda interesului crescut al unor companii internationale, inclusiv din state UE si Federatia Rusa, de preluare a activelor.
Reamintim ca MOLDTELECOM a fost creată pe 1 aprilie 1993, cu statut de întreprindere de stat, în rezultatul restructurării sectorului comunicațiilor electronice al Republicii Moldova. În 1999, compania a fost reorganizată în societate pe acțiuni, singurul fondator și acționar fiind statul.
Compania administrează rețelele de telefonie din țară, cu peste un milion de linii, prin intermediul a 41 de filiale în toate raioanele. MOLDTELECOM este unul din principalii operatori de telefonie mobilă din țară, prin compania sa subordonată “Unite”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *