UE-Turcia, via Marea Neagra

,
 

Marea Neagra, zona strategica pentru Ankara si Bruxelles

Marea Neagra, zona strategica pentru Ankara si Bruxelles

Demersurile de integrare a Turciei in Uniunea Europeana au depasit durata jubileului (adica 50 de ani) fara ca statul euroasiatic sa fie cooptat ca membru cu drepturi depline in Europa Unita, dar realitatile impun o conlucrare tot mai stransa intre Ankara si institutiile comunitare. Prin aderarea Romaniei si Bulgariei, UE a devenit riverana la Marea Neagra, dar Bruxellesului si Strasburgului le-a mai trebuit ceva timp pentru a se implica efectiv in zona spatiului pontic.

Politicile lansate de Uniunea Europeana pentru favorizarea reformelor politice si economice in regiunea Marii Negre – care vizeaza in mod direct si Turcia, solicitant “veteran” al integrarii europene, sunt mult mai vizibile si mai energice decat preocuparile pentru problemele mediului, energeticii si turismului in zona, care au aparut mai tarziu si s-au mentinut o vreme in plan subaltern, dupa cum observa intr-un articol din primavara lui 2010 Emilie Zapalski, ziarista acreditata la institutiile europene.

Abordarea problematicii arealului pontic printr-o politica europeana multilaterala avea sa se se traduca in initiative concrete abia dupa cativa ani de la extinderea UE pana pe tarmurile vestice ale Marii Negre. Una dintre primele initiative de acest fel a fost lansata de Adunarea regiunilor din Europa (ARE), care a convocat , la 15 si 16 februarie 2010, o conferinta a reprezentantilor regiunilor situate in jurul Marii Negre si ai celor situate pe fluviul Dunarea. Obiectivul urmarit fiind identificarea sfidarilor cu care se confrunta regiunile din aceasta parte a Europei si cautarea de raspunsuri care sa antreneze, pe langa instantele europene si nationale, si administratiile regionale in eforturile de salvgardare a mediului tot mai agresat intr-una din regiunile cele mai pitoresti, dar si mai vulnerabile, ale continentului.

In cadrul programului Sinergia Marii Negre s-a creat o Comisie pentru protejarea marii Negre de poluare, care reuneste atat state membre ale UE, ca Romania si Bulgaria, dar si celelalte state suriverane – Rusia, Ucraina, Georgia si Turcia.
Conferinta ARE pentru Marea Neagra s-a axat pe doua termatici specific ale regiunii: gestiunea apei si turismul durabil. Probleme presante, caci dupa datele Comisiei se estimeaza ca, in 2011, prin Marea Neagra vor tranzita 211 milioane tone de petrol, dintre care o mare parte prin apele teritoriale ale Turciei. Catastrofe ecologice de genul celei produse in Golful Mexic au sensibilizat factorii nationali si europeni in ce priveste riscurile de asemenea natura in spatiul pontic. O “maree neagra” intr-o mare semiinchisa cum este Marea Neagra ar avea efecte exponential mai dezastruoase si mai de durata asupra ecosistemului. Si asa Marea Neagra este foarte poluata, cunoaste un proces de eutrofizare (continut foarte ridicat de nitrati), iar de la 200 metri adancime, apele sunt anoxice.

Dicolo de consideratii politice sau de alta natura care temporizeaza ori pot chiar compromite integrarea institutionalizata a Turciei in Europa Unita, conlucrarea UE-Turcia in zona Marii Negre devine cerinta acuta.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.