UE, superputere militara

, ,
 

Armata europeana, deziderat strategic

Armata europeana, deziderat strategic

Alcatuirea unei armate europene unite ar putea oferi Uniunii Europene statutul de superputere, echivalent cu cel de la Washington, a declarat liderul opozitiei conservatoare din Polonia, Jaroslaw Kaczynski, citat de mass-media internationala. „Vreau sa fac din Europa o superputere”, a afirmat Kaczynski intr-un interviu acordat in cadrul Forumului Economic Mondial de la Krynica, sudul Poloniei, numit si „Davosul din est”. „Sunt un euro-realist si militez pentru o Europa mai puternica, in special in ceea ce priveste aspectele politico-militare”, a adaugat liderul politic polonez. Jaroslaw Kaczynski a insistat ca Europa are nevoie de un centru politic echipat cu forte armate, ceea ce ar putea face din acest centru un partener egal pentru Statele Unite, insa nu trebuie uitate China sau India.
In ceea ce priveste o eventuala integrare a fortelor militare in cadrul Uniunii Europene, Kaczynski a raspuns afirmativ, insa „cu conditia ca aceasta sa fie o armata foarte puternica si nu o brigada sau o initiativa ridicola”. Fostul premier al Poloniei a estimat ca nici un stat european nu este capabil sa devina o superputere, nici macar Rusia sau Franta si Germania laolalta, pentru ca acestea sunt pur si simplu prea mici. „Pentru a fi considerat un partener serios pentru tari precum Rusia, Uniunea Europeana trebuie sa devina mai solida din punct de vedere militar”, a declarat Kaczynski.
In varsta de 62 de ani, Jaroslaw Kaczynski este fratele geaman al presedintelui Lech Kaczynski, decedat in urma unui accident aviatic pe 10 mai 2010, in Rusia. Premier al Poloniei intre anii 2006-2007, Jaroslaw si-a castigat reputatia de eurosceptic dupa o serie de conflicte cu Bruxelles-ul.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *