UE, SUA si Romania, principalii finantatori ai R Moldova

, , , ,
 

România este, alături de Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, unul dintre principalii finanţatori externi ai Republicii Moldova din ultimii doi ani.
Aceasta, datorită Acordului semnat în 2010 prin care şi-a asumat obligaţia să acorde vecinului său estic un grant în valoare de 100 de milioane de euro. Din anul 2010 şi până în prezent, Republica Moldova a contractat credite şi granturi în valoare de 1,3 miliarde de euro, a declarat vineri secretarul general al guvernului, Victor Bodiu, în cadrul unui seminar despre asistenţa externă acordată Republicii Moldova. Potrivit acestuia, mai există angajamente din partea donatorilor externi în valoare de jumătate de miliard de euro.
Cel mai mare donator este Uniunea Europeană cu 315 milioane de euro, urmată de SUA – 280 de milioane, Banca Mondială – 260 de milioane de euro, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare – 200 de milioane de euro şi România cu 102,3 milioane de euro.
Asistenţa financiară din partea Uniunii Europene a crescut de zece ori în ultimii ani şi va ajunge la un miliard de euro, a declarat reprezentantul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Kaido Sirel. Printre domeniile care au beneficiat cel mai mult de asistenţă externă sunt agricultura, infrastructura socială şi transportul.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *