Uniunea Europeană studiază scenarii pentru a garanta furnizarea de gaze naturale către Ucraina, prin fluxuri inverse dinspre ţări precum Slovacia sau înmagazinarea comună în depozite a acestui combustibil, a declarat marţi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
”Sprijinim deplin Ucraina în chestiunea securităţii energetice. Înţeleg preocuparea Ucrainei cu privire la livrările de gaze ca urmare a livrărilor mult mai mici ale Gazpromului”, a spus Ursula von der Leyen după un summit UE-Ucraina.
Angajamenete europene
Mai mult, ”este clar că Ucraina rămâne şi trebuie să rămână o ţară de tranzit de încredere”, a adăugat ea, vorbind la o conferinţă de presă alături de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Subliniind că garantarea aprovizionării cu gaze este o chestiune valabilă nu doar pentru iarna aceasta, ci şi pentru cele care urmează, Ursula von der Leyen a menţionat ca posibile soluţii ”creşterea capacităţii de furnizare a gazelor dinspre statele membre ale UE”, ceea ce ”include de asemenea opţiunea de a lucra la organizarea fluxului invers al unui gazoduct suplimentar dinspre Slovacia”. Mai este ”explorată posibilitatea înmagazinării comune” a gazelor, a adăugat preşedinta Comisiei Europene.
Ucraina, pusă la zid de Kremlin
Dar, pe termen lung, consideră ea, ”inteligent” este să se investească în energii regenerabile şi în creşterea eficienţei energetice.
La rândul său, preşedintele Volodimir Zelenski a insistat că securitatea energetică este ”esenţială pentru independenţa şi suveranitatea Ucrainei, întrucât (gazoductul rus) Nord Stream 2 creează noi provocări” după ce astfel livrările de gaze ruseşti către UE nu vor mai tranzita Ucraina, plus că ”pierderea a două miliarde de dolari (taxe de tranzit încasate de Ucraina) nu este o perspectivă atractivă”. (K.P.)
0 Comentarii