UE, sprijin pentru refugiații din Turcia

de | dec. 2, 2021 | Orientul Mijlociu, Știri, Turcia | 0 comentarii

UE a anunţat deblocarea a 325 de milioane de euro pentru extinderea unui program de ajutor destinat refugiaţilor în Turcia, din totalul celor 3 miliarde de euro anunţate în iunie. Finanţat de cinci ani de către UE, acest „program de urgenţă” le permite celor peste 1,5 milioane de refugiaţi ce trăiesc în Turcia să beneficieze […]
UE, vis strategic pentru multe state
UE sprijină financiar refugiații din Turcia

UE sprijină financiar refugiații din Turcia

UE a anunţat deblocarea a 325 de milioane de euro pentru extinderea unui program de ajutor destinat refugiaţilor în Turcia, din totalul celor 3 miliarde de euro anunţate în iunie.

Finanţat de cinci ani de către UE, acest „program de urgenţă” le permite celor peste 1,5 milioane de refugiaţi ce trăiesc în Turcia să beneficieze de un ajutor lunar pentru nevoile lor esenţiale.

Ajutor comunitar

Valoarea ajutorului este de 155 de lire turceşti (10 euro) pe lună de persoană, completat, în funcţie de mărimea familiei beneficiarului, de bonusuri trimestriale.

„Acest ajutor este preţios pentru sute de mii de familii, dintre care multe au fost lovite dur de pandemia de coronavirus”, a declarat comisarul european însărcinat cu gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, aflat joi în vizită la Ankara.

Deblocarea acestor fonduri permite extinderea programului de ajutor până în 2023. Această sumă face parte din anvelopa de 3 miliarde de euro alocată pentru refugiaţi în Turcia, anunţată la finalul Consiliului European din iunie.

Până acum au fost deblocate 535 de milioane de euro, pentru a continua acţiunile UE în Turcia în cursul anului 2021.

Program strategic

Programul de ajutor este derulat în cooperare cu Federaţia Internaţională a Societăţilor Crucii Roşii şi Semilunii Roşii (IFRC) şi Semiluna Roşie turcă.

„Această susţinere le va permite familiilor să aibă un acoperiş pentru copiii lor, să le asigure mâncare şi să-i ajute să treacă prin momentele dificile”, a declarat Kerem Kinik, preşedintele Semilunii Roşii turce.

Turcia a primit peste patru milioane de refugiaţi, majoritatea sirieni și afgani.

În martie 2016, UE şi Turcia au semnat în acord controversat pentru a pune capăt afluxului de migranţi spre UE, acord ce prevedea retrimiterea „migranţilor ilegali” de pe insulele greceşti spre Turcia.

Europenii s-au angajat în schimb să „reinstaleze” în UE sirienii rămaşi în taberele de refugiaţi din Turcia şi să aloce două tranşe de 3 miliarde de euro pentru a ajuta Turcia în primirea de refugiaţi.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *