UE și FMI dau drumul robinetului cu bani pentru Chișinău

, ,
 

UE și FMI au decis aproape simultan deblocarea unor sume importante de bani pentru Republica Moldova înaintea instrării într-un an decisiv pentru Republica Moldova, atunci când vor avea loc alegeri parlamentare. Uniunea Europeană a oferit, joi, suma de 36,3 milioane de euro ca suport bugetar pentru Republica Moldova. Banii se vor îndrepta spre sectorul creării mai multor locuri de muncă, spre creșterea exporturilor în UE. De asemenea, sumele vor fi alocate pentru o administrație publică consolidată, servicii de poliție îmbunătățite și o dezvoltare rurală accelerată. Mai multe locuri de muncă, exporturi spre UE în creștere, o administrație publică consolidată, servicii de poliție îmbunătățite și o dezvoltare rurală accelerată: acestea sunt obiectivele asistenței acordate astăzi de Uniunea Europeană Republicii Moldova. În acest sens, UE a pus la dizpoziția bugetului Republicii Moldova suma de 36,3 milioane euro”, se arată în comunicatul emis de instituția europeană.

Și premierul Pavel Filip a scris că acesta este un semnal pozitiv din partea UE pentru a ajuta eforutile guvernării de la Chișinău.

Încă o veste bună pentru cetățenii Republicii Moldova, după cele 22,2 milioane alocate de FMI ieri, astăzi UE anunță transmiterea a 36,3 milioane de euro ca suport bugetar pentru țară noastră. Este încă o confirmare importantă a perseverenței cu care se implementează angajamentele convenite cu partenerii de dezvoltare. Guvernul rămâne angajat în derularea în continuare a reformelor și în obținerea de rezultate pozitive pentru cetățenii Republicii Moldova”, a scris Pavel Filip pe pagina sa de Facebook.

Înainte ca aceste sume să devina diponibile, Guvernul Republicii Moldova a trebuit să îndeplinească condițiile și să obțină rezultate în cadrul celor cinci programe. Sumele disbursate astăzi nu corespund sumei totale solicitate de autoritățile din Republica Moldova. Decizia de a efectua o plată de 36,3 milioane euro din 47 milioane euro (eligibile) reflectă îndeplinirea parțială a condițiilor prevăzute în acordurile dintre UE și autoritățile din Republica Moldova.

De asemenea, FMI a aprobat, miercuri seară, o nouă tranșă pentru Republica Moldova.

„Consiliul de directori al Fondului Monetar International a aprobat astăzi o nouă tranșă de 22,2 de milioane de dolari pentru Republica Moldova, după ce a avizat pozitiv raportul privind îndeplinirea de către Guvern a angajamentelor asumate în cadrul programului. Banii sunt destinați cetățenilor, vor veni ca suport bugetar și vor fi direcționați spre nevoile lor sociale și economice. Dincolo însă de partea financiară, această nouă tranșă confirmă că Guvernul, Parlamentul și BNM, au realizat încă un set important de angajamente și reforme din cele convenite cu FMI. Avem multe lucruri de făcut mai departe și Guvernul rămâne pe deplin angajat în programul de reforme și în obținerea de rezultate pozitive pentru cetățeni”, a scris Pavel Filip.

Programul FMI pentru Moldova a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. Acesta prevede un credit de 182 de milioane de dolari, dintre care 59 de milioane au fost deja debursate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *