UE revine la „alternativa caspica”, dupa ce Rusia a pus cruce pe South Stream

de | dec. 10, 2014 | Balcani, Federatia Rusa, Marea Neagra, R. Moldova, Razboi energetic, Știri, Turcia, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Comisarul european pentru Energie, Maros Sefcovic, a anuntat marti ca UE nu va cere Rusiei sa reinvie proiectul South Stream si va crea un nou coridor energetic sudic menit sa aduc gaze din zona Marii Caspice, relateaza agentia Unian, preluata de Karadeniz Press. Coridorul sudic de gaz (Southern Gas Corridor (SGC) ar trebui sa inceapa sa […]

eu_gas_map416Comisarul european pentru Energie, Maros Sefcovic, a anuntat marti ca UE nu va cere Rusiei sa reinvie proiectul South Stream si va crea un nou coridor energetic sudic menit sa aduc gaze din zona Marii Caspice, relateaza agentia Unian, preluata de Karadeniz Press. Coridorul sudic de gaz (Southern Gas Corridor (SGC) ar trebui sa inceapa sa transporte gazul caspic in 2019, a spus oficialul european. Marti, la Bruxelles, in cadrul reuniunii ministrilor pentru energie din Consiliul Europea, Romania, Bulgaria si Grecia au cerut sprijinul Uniunii Europene pentru crearea unui nou coridor pentru gaze naturale intre cele trei tari, dupa ce Rusia a anuntat ca renunta la South Stream. Grecia, Bulgaria şi Romania au afirmat intr-o declaratie comuna ca sprijina dezvoltarea unui nou coridor vertical pentru gaze naturale care sa conecteze cele trei tari cu scopul de a asigura aprovizionarea bidirectionala neintrerupta de gaze, se arata intr-un document semnat de cei trei ministrii ai energiei, scrie caleaeuropeana.ro.

Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetica, Maros Sefcovic, a declarat ca serviciile Comisiei Europene sunt pregatite sa ia in considerare utilizarea fondurilor europene pentru a contribui la o integrare mai buna şi solida a sistemului energetic din aceste tari in cadrul global energetic al UE. „Uniunea Europeana sa actioneze cat mai unitar, sa vorbeasca cu o singura voce, si din toate aceste intalniri concluzia pe care o trag este ca nu ne asteapta o iarna usoara. Nu cred ca posibilitatea aparitiei unei crize a gazelor trebuie suta la suta exclusa, trebuie sa fim prudenti in tot ceea ce facem si aceasta este abordarea pe care o voi avea si maine, la Bucuresti, in cadrul comandamentului de iarna – aici ma refer la livrarile de gaze naturale pe care Federatia Rusa trebuie sa le livreze conform contractelor in vigoare catre Uniunea Europeana”, a mai spus el, citat de sursa citata.

Directorul grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a anunțat lunea trecuta ca a pus cruce proiectului de gazoduct South Stream, dupa ce presedintele rus Vladimir Putin vorbise anterior de obstacolele ridicate de Uniunea Europeana împotriva realizarii acestui proiect. Conducta South Stream, un proiect al carui cost era estimat la 40 de miliarde de dolari, urma sa transporte gazul natural rusesc în Europa, ocolind însa Ucraina.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *