UE-R Moldova. Avans considerabil in cazul acordului de liber schimb

, , ,
 

Republica Moldova şi Comisia Europeană au convenit deja asupra a aproape jumătate din textul viitorul acord privind crearea zonei de liber schimb, a anunţat vineri negociatorul şef din partea Comisiei, Luc Devigne, după cea de-a treia rundă de negocieri care s-a desfăşurat zilele trecute la Chişinău.
El a precizat că negocierile decurg într-un “tempou mediu” şi speră ca acestea să fie finalizate în 2013.
Părţile discută deja despre ofertele tarifare, iar Bruxellesul a propus Republicii Moldova o ofertă tarifară de 0% la importul producţiei industriale moldoveneşti, a declarat ministrul adjunct al economiei şi comerţului, Octavian Calmâc. În acelaşi timp, se aşteaptă abordări diferite în privinţa producţiei industriale, a menţionat el.
Printre problemele pe care le va întâmpina Republica Moldova la punerea în aplicare a viitorului acord este lipsa laboratoarelor de certificare a produselor la standarde europene. În acest context, la etapa iniţială, producătorii moldoveni vor fi obligaţi să-şi certifice mărfurile atât în Republica Moldova cât şi în UE, pentru a le fi permis accesul pe piaţa comunitară. Potrivit unui studiu al Comisiei Europene, crearea Zonei de liber schimb va contribui la creşterea PIB-ului în Republica Moldova cu 1,5% şi la creşterea exporturilor cu 16%.
Negocierile privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător au început în luna martie, Chişinăul şi Bruxellesul sperând să le finalizeze în a doua jumătate a anului 2013. Acordul de liber schimb va fi parte componentă a Acordului de asociere a Republicii Moldova la UE, negociat începând cu ianuarie 2010.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *