UE preseaza Rusia sa ajunga la un compromis cu Ucraina in privinta pretului gazelor

de | oct. 30, 2014 | Federatia Rusa, Razboi energetic, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Autoritatile de la Bruxelles au facut apel joi la Ucraina si Rusia sa incheie un acord pentru rezolvarea conflictului lor in problema livrarilor de gaz. UE nu a precizat insa daca va curs conditiilor puse de la Moscova de a garanta ajutor financiar Kievului pentru a plati datoriile existente catre Rusia pentru gazele furnizate pana […]

gazpromAutoritatile de la Bruxelles au facut apel joi la Ucraina si Rusia sa incheie un acord pentru rezolvarea conflictului lor in problema livrarilor de gaz. UE nu a precizat insa daca va curs conditiilor puse de la Moscova de a garanta ajutor financiar Kievului pentru a plati datoriile existente catre Rusia pentru gazele furnizate pana acum. Presedintele in exercitiu al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ‘a facut apel la toate partile sa finalizeze negocierile pentru a asigura furnizarea de gaz pentru Ucraina, care sa fie neintrerupta, fiabila si tinandu-se cont de pretul existent pe piata gazelor’, a indicat CE intr-un comunicat de presa. La randul lor, rusii conditioneaza negocirile implicand financiar UE. ‘Comisia Europeana trebuie sa se puna de acord cu Ucraina pentru a-si rezolva problema finantarii’ datoriei Kievului la gazele rusesti, a afirmat intr-o declaratie acordata France Presse Serghei Kuprianov, purtatorul de cuvant al companiei ruse de gaze.

Daca Moscova si Kievul au cazut de acord asupra unui pret provizoriu la gazele naturale, reglementarea datoriei ucrainene pentru gazul livrat de Rusia este o problema inca nerezolvata. Pentru reluarea livrarilor, Rusia cere Ucrainei sa achite 1,45 miliarde de dolari din datorie si inca 1,6 miliarde de dolari reprezentand plata anticipata pentru livrarile din noiembrie si decembrie, partea rusa excluzand orice livrare inainte ca Kievul sa efectueze aceste plati. Comisia Europeana examineaza la randul ei cererea Kievului privind un imprumut suplimentar de 2 miliarde de euro, in timp ce Rusia asteapta garantii financiare pentru reluarea livrarilor.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *