UE pompeaza din nou bani in Parteneriatul estic

, , ,
 

Comisia Europeană a aprobat marţi un nou pachet de sprijin pentru Parteneriatul Estic al UE în valoare de circa 23 de milioane de euro. Fondurile vor fi folosite pentru ameliorarea securităţii, stimularea comerţului şi creşterea mobilităţii pentru cei care trăiesc în regiune prin implementarea unor reguli de management al frontierelor şi adoptarea celor mai bune practici la frontierele armeano-georgiană şi ucraineano-belarusă. În cadrul iniţiativei privind Managementul Integrat al Frontierelor din cadrul Parteneriatului Estic, proiectul va asigura, în plus, instruire, echipament, infrastructură şi consiliere, contribuind astfel la reducerea corupţiei, a contrabandei şi a traficului de persoane în regiune, se menţionează într-un comunicat al Comisiei Europene.
“Eficientizarea frontierelor nu ajută numai la creşterea securităţii, ci contribuie şi la dezvoltarea comerţului şi crearea de locuri de muncă. Sunt încântat că, datorită acestui nou pachet de sprijin, furnizăm pentru milioane de persoane din ţările Parteneriatului Estic mai multe oportunităţi pentru a munci şi pentru a circula mai uşor”, a declarat comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Štefan Füle. Noul pachet financiar va sprijini activităţi multilaterale în cadrul Parteneriatului Estic, prin organizarea de întâlniri şi seminare prin platforme ale programului şi ale Forumului societăţii civile.
Alte iniţiative regionale din cadrul Parteneriatului Estic, precum Dimensiunea Nordică – la care participă UE, Norvegia, Islanda şi Rusia – şi Sinergia Mării Negre (forum al ţărilor riverane Mării Negre) vor beneficia şi ele de sprijinul UE. Parteneriatul Estic a fost lansat în 2009 pentru a susţine reforma durabilă în ţările est-europene, în dorinţa de a accelera asocierea lor politică şi integrarea lor economică în Uniunea Europeană. Ţările membre ale Parteneriatului Estic sunt Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *