UE: Pentru asociere Ucraina trebuie să scape de justiția selectivă

, , ,
 
Seful diplomației lituaniene, Linas Linkevičius, da un nou ultimatum Ucrainei

Seful diplomației lituaniene, Linas Linkevičius, da un nou ultimatum Ucrainei

Pentru semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, Ucraina trebuie să soluționeze problema justiției selective, care presupune inclusiv problema condamnării fostului prim-ministru, Iulia Timoșenko, a declarat șeful diplomației lituaniene, Linas Linkevičius, la reuniunea Consiliului UE la nivel de miniştri de Externe, care a avut loc pe 21 octombrie 2013, la Luxembourg. „Există progrese pozitive, cel puțin, pe două segmente care se referă la perfecționarea legislației electorale și reforma procuraturii. Cât despre cel de-al treilea segment, care se referă la justiția selectivă, ne este greu să ne pronunțăm. La noi ajung informații diferite”, a declarat Linas Linkevičius în conferința de presă de la Luxembourg.

Ultimatum comunitar

Ministrul lituanian de Externe a subliniat că Ucraina dispune de foarte puțin timp pentru îndeplinirea tuturor recomandărilor impuse de UE pentru semnarea Acordului de asociere în luna noiembrie 2013. „Noi îndemnăm Ucraina să meargă până la capăt. Dacă Ucraina va fi pregătită, atunci și structurile noastre vor fi la fel. Dar nu recomandăm amânarea temei de acasă pe ultima sută de metri. Este un lucru riscant și sperăm că nu va fi astfel”, a adăugat oficialul european, a cărui țară deține președinția UE.
Linas Linkevičius a mai subliniat că Uniunea Europeană speră la o bună continuare a activității misiunii Parlamentului European, condusă de europarlamentarii Aleksander Kwasniewski și Pat Cox, care monitorizează problema Timoșenko. „Vom aștepta recomandările misiunii care sunt foarte importante pentru noi”, a subliniat șeful diplomației de la Vilnius.

Reacția de la Kiev

„Cu cât mai repede Parlamentul va vota o lege în cazul Timoșenko, cu atât mai bine”, a reacționat ministrul de Externe din Ucraina, Leonid Kojara, după declarațiile de luni de la Luxembourg.
Totodată, Kojara a subliniat că decizia pe care o vor lua miniștrii de externe din UE pe 18 noiembrie le aparține și că „decizia Consiliului UE nu depinde de Ucraina”. „Dacă nu va fi luată vreo decizie pe 19 noiembrie, atunci nu este clar ce se va discuta la summit-ul Parteneriatului Estic și cum va participa Ucraina”, a declarat ministrul ucrainean.
Luni, la Luxembourg, nu a fost luată nicio decizie în privința Ucrainei. Amintim că decizia finală privind semnarea Acordului de asociere dintre Ucraina şi UE, care include şi Zona de liber schimb, va fi luată de către miniştrii de externe din cele 28 de state membre UE pe 18 noiembrie 2013.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *