UE: „nu este momentul” pentru desfăşurarea unor „discuţii diplomatice de pace”

de | mai 5, 2023 | Știri | 0 comentarii

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat vineri că „nu este momentul” pentru desfăşurarea unor „discuţii diplomatice de pace” cu Rusia în vederea încheierii războiului în Ucraina, iar unica propunere de pace valabilă este cea a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, adică retragerea trupelor ruse din toate teritoriile ucrainene ocupate, relatează mass-media. […]
Putin, căutat de justiția internațională
Putin, căutat de justiția internațională

Putin nu renunță la ambițiile din Ucraina

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat vineri că „nu este momentul” pentru desfăşurarea unor „discuţii diplomatice de pace” cu Rusia în vederea încheierii războiului în Ucraina, iar unica propunere de pace valabilă este cea a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, adică retragerea trupelor ruse din toate teritoriile ucrainene ocupate, relatează mass-media.
„Din nefericire, nu este momentul pentru discuţii diplomatice de pace, este momentul sprijinului militar în război” pentru Ucraina, a susţinut Borrell în intervenţia sa la forumul „Starea Uniunii”, care se desfăşoară în oraşul italian Florenţa.
El a apreciat pozitiv implicarea Chinei, în urma convorbirii telefonice între Volodimir Zelenski şi omologul său chinez Xi Jinping, dar vede în iniţiativa de pace evocată anterior de China mai degrabă o „listă cu consideraţii înţelepte” şi consideră că singura propunere de luat în considerare este cea a Ucrainei, respectiv retragerea completă a trupelor ruse şi restabilirea graniţelor ucrainene anterioare anexării Crimeei.
„Realitatea este că (preşedintele rus, Vladimir) Putin a spus că încă are obiective militare şi până când nu le va atinge va continua să lupte”, a motivat şeful diplomaţiei UE. „Dacă nu am fi sprijinit Ucraina, căderea ei ar fi fost o chestiune de zile. Nu avem de ales”, a mai spus Borrell.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *