UE, ingrijorata de Memorandumul semnat între Ucraina şi Uniunea Vamală

de | iun. 3, 2013 | Federatia Rusa, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Uniunea Europeană intenţionează să studieze documentele privind aprofundarea cooperării între Ucraina şi Uniunea Vamală (Rusia - Belarus – Kazahstan), a anunţat ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, în timpul inaugurării unui centru de eliberare a vizelor la Kiev
Uniunea Vamala, arma geopolitica a Rusiei

Uniunea Vamala, arma geopolitica a Rusiei

Uniunea Europeană intenţionează să studieze documentele privind aprofundarea cooperării între Ucraina şi Uniunea Vamală (Rusia – Belarus – Kazahstan), a anunţat ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, în timpul inaugurării unui centru de eliberare a vizelor la Kiev. „Este necesară examinarea cu atenţie a documentelor, pentru a stabili dacă nu cumva acestea contravin integrării europene”, a precizat ministrul. Linkevicius a mai declarat că Ucraina trebuie să ia o decizie fermă în privinţa traseului pe care doreşte să îl parcurgă, pentru că în diferite organizaţii există reguli şi cerinţe diferite.
Îngrijorarea șefului diplomației lituaniene a fost exprimată în contextual semnării memorandumului privind aprofundarea cooperării bilaterale dintre Ucraina și Comisia Economică Euroasiatică, eveniment ce a avut loc pe 31 mai, la Minsk. Documentul prevede participarea Ucrainei la activitatea Comisiei Economice Euroasiatice şi a structurilor sale în calitate de țară cu statut de observator.

Memorandumul nu contravine angajamentelor cu UE

Potrivit agenției de presă Ukrinform, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a avut o convorbire telefonică cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în timpul căreia au discutat despre memorandumul semnat la Minsk. Liderul de la Kiev a subliniat că această cooperare nu contravine statutului de membru al Ucrainei în Organizaţia Mondială a Comerţului şi, de asemenea, nu este în contradicţie cu parcursul european al Ucrainei.

Opoziția critică

Liderul opoziţiei ucrainene, Arsenii Iaţeniuk, membru al partidului „Batkivşcina”, susţine că semnarea Memorandumului privind aprofundarea cooperării dintre Ucraina şi Uniunea Vamală este un joc pus la cale de către autorităţile de la Kiev şi Moscova, în scopul menţinerii preşedintelui Viktor Ianukovici la putere. „Nu poţi să stai pe două scaune şi nu trebuie să minţi. Iar dacă spui sincer că vrei în Uniunea Europeană, Acordul de asociere ar trebui să fie semnat la summitul de la Vilnius. Cu partenerii noştri ruşi însă trebuie să stabilim relaţii în cadrul acordului privind zona de liber schimb, care a fost deja semnat, dar, din anumite motive, Moscova nu îndeplineşte prevederile acestui document”, a declarat Iaţeniuk, sugerând că presupusul joc al autorităţile ucrainene cu Moscova are drept scop menţinerea lui Viktor Ianukovici la conducerea  Ucrainei.

Medvedev: Ucraina va trebui să renunţe la UE

În timp ce oficialii ucraineni încearcă să obțină cât mai multe victorii în plan extern, angajânduse să respecte prevederile impuse atât de UE pentru semnarea acordului de asociere, cât și de partenerii din est, pentru o mai bună colaborare economică, premierul rus, Dmitri Medvedev, sugerează Ucrainei să nu ia măsuri care sunt incompatibile cu integrarea euroasiatică. „Am asistat la semnarea memorandumului cu Ucraina, iar acesta este primul pas, un pas important şi corect, de care suntem foarte bucuroşi. Totodată, acesta ar putea deveni şi ultimul pas, dacă mai departe nu se va mai face nimic”, a declarat Medvedev la un forum al oamenilor de afaceri din statele membre ale Spaţiului Economic Unic.
„Salutăm această mişcare, dar considerăm că, dacă partenerii noştri doresc să participe la activitatea Uniunii Economice Euroasiatice, trebuie să ia o serie de decizii foarte dificile şi uneori nepopulare. Mai mult decât atât, partenerii noştri trebuie să-şi asume toate deciziile, nu doar o parte dintre ele”, a subliniat Medvedev. Potrivit şefului Guvernului de la Moscova, partenerii ucraineni nu ar trebui să-şi asume angajamente care împiedică Ucraina să participe la activităţile Uniunii Economice Euroasiatice.

Amenintari bilaterale

„Să fie clar pentru toţi că, dacă acest lucru nu se va întâmpla, vom continua să fim prieteni, vom dezvolta relaţiile noastre bilaterale, însă aceasta nu mai este piaţă comună”, a remarcat premierul rus. Medvedev a mai afirmat că în spaţiul postsovietic există procese de integrare foarte importante. „Acesta este motivul pentru care procesele respective provoacă un interes enorm din partea partenerilor străini, care au propriile aşteptări şi se confruntă cu unele sentimente de gelozie. Însă cel mai important este ceea ce se întâmplă în ţările noastre”, a declarat Dmitri Medvedev.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *