UE ia în calcul măsuri împotriva Ungariei, dacă blochează fondurile destinate Ucrainei

de | ian. 31, 2024 | Știri | 0 comentarii

Liderii Uniunii Europene se vor întâlni în cadrul summit-ului din data de 1 februarie 2024, pentru a discuta pachetul de asistență pe termen lung destinat Ucrainei. Întâlnirea de joi are drept obiectiv principal convingerea Ungariei de a susține fondul în valoare de 50 miliarde euro, pe care aceasta l-a blocat prin veto în decembrie 2023. […]

Liderii Uniunii Europene se vor întâlni în cadrul summit-ului din data de 1 februarie 2024, pentru a discuta pachetul de asistență pe termen lung destinat Ucrainei. Întâlnirea de joi are drept obiectiv principal convingerea Ungariei de a susține fondul în valoare de 50 miliarde euro, pe care aceasta l-a blocat prin veto în decembrie 2023. Deoarece încă există îngrijorări cu privire la poziționarea statului maghiar, unele voci susțin că Uniunea Europeană începe să ia în calcul demararea următorilor pași din Articolul 7 împotriva Ungariei, în vederea suspendării dreptului de vot al lui Viktor Orban.

Condiția principală anunțată de Ungaria pentru agrearea asupra pachetului este reprezentată de către renunțarea la „șantajul financiar” de care acuză Uniunea Europeană: anume, dezghețarea a aproximativ 20 miliarde euro din fondurile de coeziune și de reziliență și redresare, încă blocate de Comisia Europeană ca urmare a derapajelor democratice ale statului maghiar.

Drept răspuns, în luna ianuarie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție cu 345 voturi pentru, 104 voturi împotrivă și 29 abțineri, prin care amenință cu demararea acțiunilor legale împotriva Comisiei Europene dacă aceasta acceptă să deblocheze sumele respective. Mai mult, rezoluția cere începerea celei de a doua faze ale Articolului 7 împotriva Ungariei. Poziția Parlamentului este motivată, în continuare, de statutul fragil al democrației din Ungaria, cât și de susținerea sa față de Rusia, și vine la o lună după ce Comisia a aprobat dezghețarea a 10.2 miliarde euro, permițând statului maghiar să ceară destituiri.

În același timp, reprezentanții Comisiei se arată precauți cu privire la situație. Reticența de a înainta o propunere scrisă de acțiune împotriva Ungariei este cauzată de lipsa de unanimitate percepută în rândul celorlalte state membre. Din acest punct de vedere, Italia și, în mod special, Slovacia, prezintă o probabilitate mică de a susține un astfel de demers. În plus, acest lucru ar putea conduce la o creștere a curentului eurosceptic atât în Ungaria, cât și în alte state membre. Astfel, Comisia speră la o reconfigurare a poziției lui Orban față de fondurile destinate Ucrainei, prin alte metode.

Totuși, conform unui raport lansat de Financial Times, liderii de la Bruxelles ar fi schițat o strategie confidențială prin care să țintească în mod direct vulnerabilitățile economice ale Ungariei, în cazul în care aceasta blochează, încă o dată, fondurile adresate Ucrainei în cadrul summit-ului din 1 februarie. Indiferent de acest aspect, discuțiile se arată deja dificile, întrucât poziția Ungariei pare de neclintit și în alte contexte. Luni, 29 ianuarie 2024, miniștrii de externe ai Ucrainei și Ungariei au avut prima întâlnire bilaterală de la începutul invaziei rusești și au eșuat în a atinge un consens. Ministrul de externe maghiar, Peter Szijjarto, a continuat să justifice orientarea pro-rusă a țării sale prin eforturile, considerate încă insuficiente, depuse de Ucraina în privința drepturilor minorității maghiare aflate pe teritoriul său. Totuși, șeful biroului prezidențial de la Kiev, Andriy Yermak, a afirmat că s-au făcut progrese către organizarea unei întâlniri bilaterale între președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și prim-ministrul maghiar, Viktor Orban.

Până atunci, o nouă respingere a ajutorului pentru statul ucrainean de către Ungaria ar reprezenta încă un semnal de susținere față Rusia și, în același timp, o lovitură de credibilitate la adresa Uniunii Europene, și financiară la adresa Ucrainei. Conform estimărilor, Ucraina se va confrunta cu un deficit bugetar de aproximativ 48 miliarde dolari în acest an. Întrucât problema consensului asupra sprijinului pentru Ucraina este dezbătută și în Statele Unite, fiind amplificată de întoarcerea lui Donald Trump drept candidat la alegerile prezidențiale, presiunea de acțiune în acest sens asupra Uniunii Europene crește.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri