UE finanteaza Politica Europeana de Vecinatate

de | mai 13, 2010 | Alte regiuni, R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Uniunea Europeana (UE) va oferi aproximativ 2 miliarde de euro anual în cadrul Politicii Europene de Vecinatate (PEV) pentru transport, energetica, mediu ambiant, combaterea schimbarilor climatice, cercetarea, sanatatea si educatia, relateaza surse diplomatice europene, citate de mass-media regionala

Comisarul european Stefan Fule sprijina PEV

Comisarul european Stefan Fule sprijina PEV

Uniunea Europeana (UE) va oferi aproximativ 2 miliarde de euro anual în cadrul Politicii Europene de Vecinatate (PEV) pentru transport, energetica, mediu ambiant, combaterea schimbarilor climatice, cercetarea, sanatatea si educatia, relateaza surse diplomatice europene, citate de mass-media regionala. „Politica Europeana de Vecinatate este o istorie de succes a carei marturie pot servi multiple exemple”, a declarat mass-media Catherine Ashton, vicepresedintele Comisiei si Înaltul Reprezentant al UE pentru Relatii Externe si Politica de Securitate. „Însa mai avem de întreprins foarte multe, noi putem si trebuie sa facem totul pentru a transforma regiunea în care traim într-un loc mai sigur si mai prosper” a adaugat aceasta.
La randul sau, Stefan Füle, Comisarul European pentru Extindere si Politica Europeana de Vecinatate, a mai mentionat ca „consolidarea continua a Politicii Europene de Vecinatate reprezinta nimic altceva decât investitii în propria stabilitate si prosperare a UE – si acest fapt trebuie sa fie reflectat în oferta lansata partenerilor nostri”. Potrivit unui comunicat de presa al Delegatiei UE la Chisinau, în 2008 au fost eliberate peste 2 milioane de vize Schengen în statele vecinatatii UE. În prezent, se discuta acordurile cu privire la facilitarea regimului de vize si readmisie cu Ucraina si Republica Moldova, negocieri similare au fost finalizate cu Georgia. Cu scopul determinarii migratiei legale, a fost obtinut un Parteneriat de mobilitate cu Moldova si Georgia, au declarat sursele citate. Oficialii europeni au mai declarat ca este necasar ca autoritatile din statele vizate sa valorifice oferta UE, inclusiv in privinta foii de parcurs pentru regimul fara vize pe termen scurt cu Ucraina si Moldova.
Reamintim ca UE a directionat peste 12 mlrd de euro în anii 2007-2013 spre realizarea obiectivelor PEV. În afara de aceasta, Instrumentul Investitional al vecinatatii UE, sustinut prin intermediul bugetului Uniunii Europene si al statelor-membre UE, a acordat granturi pentru finantarea unor proiecte investitionale concrete (în valoare de peste 4,7 miliarde euro în 2007-2009) în domeniile transportului, mediului ambiant, energetici, în sectorul privat si în sfera sociala.

Sprijin european

România este pregatita sa sprijine Republica Moldova în procesul de adaptare a legislatiei de mediu la standardele europene, a declarat ambasadorul României în Moldova, Marius Lazurca, dupa intrevederea cu ministrul Mediului de la Chisinau, Gheorghe Salaru. Diplomatul roman a mai exprimat  disponibilitatea României de a oferi sustinere Moldovei în efortul ei de a accede la valorile europene în domeniul mediului. În cadrul întâlnirii au mai fost abordate chestiuni ce tin de situatia protectiei mediului din Republica Moldova si de actiunile întreprinse în vederea intensificarii procesului de adaptare a legislatiei de mediu la standardele europene, semnaleaza mass-media de la Chisinau.
La randul sau, Gheorghe Salaru a apreciat, în context, suportul pe care-l acorda tarii noastre România si a mentionat importanta acestuia pentru Republica Moldova.
Totodata ambasadorul român a mai transmis din partea presedintelui României salutarea semnarii memorandumului de colaborare între ministerele de resort ale ambelor tari. La rîndul sau ministrul mediului a subliniat importanta semnarii memorandumului pentru Moldova si a adaugat ca „sunt oportune proiectele comune de redresare a starii mediului în contextul relatiilor de buna vecinatate, care au trecut printr-o perioada grea de stagnare în ultimii opt ani ”.

Mediu fara frontiere

Ambii oficiali au cazut de acord, ca deja au fost create premisele legale pentru  cooperare în domeniul mediului si energiei regenerabile, pentru crearea  rezervatiilor mixte si implementarea proiectelor privind protectia biodiversitatii.
Ministrul mediului de la Chisinau a mentionat ca Moldova este interesata în participarea firmelor din România  la implementarea proiectelor de aprovizionare cu apa si sistemelor de canalizare si a celor din domeniul managementului deseurilor. În cadrul discutiilor a mai fost evidentiata importanta promovarii managementului comun al Prutului, Gheorghe Salaru precizand ca „mediul nu are frontiere”. Cei doi oficiali s-au aratat satisfacuti de discutia sincera care a avut loc, convenind asupra permanentizarii dialogului început, mai relateaza mass-media locala.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *