UE da bani pentru consolidarea increderii intre Chisinau si regiunea nistreana

, , , ,
 

Schuebel FilatGuvernul de la Chişinău a semnat marţi un acord de grant cu Uniunea Europeană, menit să consolideze încrederea între cele două maluri ale Nistrului.
Cele 13,1 milioane de euro vor fi folosite pentru proiecte sociale, economice şi de mediu. Documentul a fost semnat de prim-ministrul Vlad Filat şi şeful delegaţiei UE la Chişinău, ambasadorul Dirk Schuebel. Premierul a declarat după ceremonia de semnare că „ultimele incidente din Zona de Securitate ne demonstrează că populaţia din această regiune are nevoie de grijă şi atenţie specială, prin acordarea sprijinului în implementarea proiectelor de dezvoltare economică şi socială”.
La rândul său, ambasadorul Dirk Schuebel a menţionat că „programul de măsuri de consolidare a încrederii nu are doar scopul să promoveze securitatea, ci şi să contribuie la crearea unui mediu şi a mijloacelor de promovare a cooperării între cele două maluri ale Nistrului”. Dirk Schuebel a subliniat că asistenţa oferită de UE este nu doar pentru regiunea transnistreană, ci pentru Republica Moldova în întregime, iar proiectele respective vor aduce beneficii de lungă durată tuturor cetăţenilor.
15% din asistenţa de 273 de milioane de euro acordată de UE Republicii Moldova, în perioadă 2011-2013, urmează să fie utilizate în cadrul Programului de măsuri de consolidare a încrederii. În acest an, pentru acest scop, se preconizează să fie valorificate 28 de milioane de euro. Banii vor fi folosiţi pentru proiecte de infrastructură, de ameliorare a serviciilor de sănătate, dar şi pentru intensificarea contactelor între oamenii de afaceri.
Şeful delegaţiei UE a spus că, în curând, la Universitatea din Tiraspol, va fi deschis un centru de informare europeană. Delegaţia a deschis deja două centre de afaceri la Tighina şi Tiraspol şi intenţionează să lanseze unul la Râbniţa.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.