UE, cu ochii pe traficul de armament

de | mart. 9, 2012 | Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Statele membre ale Uniunii Europene adoptat joi, la Bruxelles, o nouă legislaţie care stabileşte reglementări mai dure pentru combatarea eficientă a traficului ilegal de arme.

Statele membre ale Uniunii Europene adoptat joi, la Bruxelles, o nouă legislaţie care stabileşte reglementări mai dure pentru combatarea eficientă a traficului ilegal de arme.
Noua legislaţie, adoptată de miniştrii europeni de interne reuniţi la Bruxelles, stabileşte cerinţe clare pentru licenţele de export, import şi tranzit de arme şi facilitează urmărirea traseului armelor. Conform Comisiei Europene, comerţul ilegal de arme generează circa 180 de milioane de euro pe an la nivel global. Suma reflectă numai o parte din ameninţarea reală reprezentată de traficul de arme, care implică deseori alte infracţiuni majore precum traficul de droguri, traficul de fiinţe umane şi corupţie, subliniază Executivul UE.
Reglementările stabilesc proceduri simplificate pentru exportul, importul şi tranzitul unui număr redus de arme în “scopuri legitime şi verificabile”, cum ar activităţi recreaţionale, reparaţii sau expoziţii. Noua legislaţie îmbunătăţeşte posibilitatea urmăririi şi controlării importurilor şi exporturilor de arme civile din şi spre teritoriul Uniunii Europene, armele în scopuri militare fiind guvernate de alte reguli. Legislaţia UE este aliniată acum Articolului 10 din Protocolul ONU împotriva manufacturării ilicite şi traficului de arme. Protocolul fusese negociat şi semnat de Comisie încă din 2002.

Autorizaţii speciale

Reglemetările se bazează pe principiul că armele, componentele acestora şi muniţiile nu ar trebuie transferate între statele membre fără cunoştinţa şi consimţământul tuturor ţărilor implicate. Exporturile de arme vor avea nevoie de autorizaţii speciale, care să conţină informaţii precum ţara de origine, ţara de destinaţie, factura fiscală şi descrierea cantităţii de arme şi a bunurilor legate de acestea. Înainte de a emite o autorizaţie de export, statul membru vizat va verifica dacă ţara terţă care importă a autorizat importul şi dacă ţările de tranzit nu au nicio obiecţie faţă de tranzit.
Comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom a salutat adoptarea noii legislaţii. „Traficul cu arme este o ameninţare la adresa securităţii cetăţenilor noştri şi o afacere profitabilă pentru crima organizată. Prin urmare, sunt extrem de mulţumită că Parlamentul European şi Consiliul au aprobat propunerea Comisiei de întărire a regulilor pentru exporturile şi importurile de arme şi pentru îmbunătiţirea capacitătăţii de a le urmări traseul. Un control mai puternic al armelor care intră sau ies din UE ne va ajuta să prevenim utilizarea lor necorespunzătoare”, a precizat Malmstrom.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *