UE, cu ochii pe Serbia si Kosovo

, , ,
 

Comisarul european pentru Extindere, Stefan Fule, a reafirmat luni că ameliorarea relaţiilor cu Kosovo este principala condiţie de îndeplinit pentru ca Serbia să poată deschide negocierile de aderare la UE.
„Principalul punct ce separă Serbia de deschiderea negocierilor de aderare (…) este ameliorarea vizibilă şi durabilă a relaţiilor cu Kosovo”, a declarat Stefan Fule în cursul unei conferinţe de presă comune cu noul preşedinte sârb, naţionalistul populist Tomislav Nikolic. Comisarul european s-a declarat „foarte încurajat de discuţia” pe care a avut-o cu noul preşedinte sârb. Serbia, care nu recunoaşte independenţa Kosovo proclamată în 2008 de majoritatea albaneză din teritoriu, a obţinut statutul de candidat la aderarea la UE în martie.
La rândul său, Tomislav Nikolic şi-a exprimat speranţa că problema Kosovo va fi soluţionată în cadrul acestui dialog cu Pristina „într-o manieră acceptabilă pentru toate părţile implicate”. După alegerea sa la 20 mai, Tomislav Nikolic a asigurat că susţine integrarea europeană a ţării sale, fără să abandoneze Kosovo.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.