UE condamna santajul energetic rusesc asupra Chisinaului

de | oct. 11, 2012 | Asia Centrală, Caucaz, Federatia Rusa, R. Moldova, Razboi energetic, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Recentele discutii legate de pretul gazului rusesc livrat de Moscova catre Chisinau nu au fost privite cu ochi buni de Bruxelles, acolo unde au fost catalogate drept santaj. Decizia recenta a premierul Vlad Filat de a cere UE amanarea pana in 2020 a aplicarii tuturor prevederilor acordului energetic cu Uniunea Europeana a produs de asemenea […]

Recentele discutii legate de pretul gazului rusesc livrat de Moscova catre Chisinau nu au fost privite cu ochi buni de Bruxelles, acolo unde au fost catalogate drept santaj. Decizia recenta a premierul Vlad Filat de a cere UE amanarea pana in 2020 a aplicarii tuturor prevederilor acordului energetic cu Uniunea Europeana a produs de asemenea iritare la Bruxelles. In acest context, comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, a indemnat statele membre ale Uniunii Europene sa sustina Republica Moldova in confruntarea acesteia cu Federatia Rusa in problema aprovizionarii sale cu energie. Acesta a acuzat autoritatile ruse de „santaj pur” si a declarat ca, comportamentul Moscovei fata de Republica Moldova este unul „inacceptabil”. Totodata, Oettinger a cerut statelor membre ale UE sa aiba „o abordare comuna” si „un mesaj clar” care vor ajuta sa faca fata amenintarilor venite din partea Rusiei. Potrivit sursei, Federatia Rusa dezaproba Comunitatea Energetica Europeana si, in special participarea Ucrainei si Republicii Moldova in aceasta organizatie.

„Politica momelii energetice”, condamnata de Bruxelles

Rusia a ademenit Belarusul sa nu intre in Comunitatea cu preturi reduse la energie. Oettinger a declarat ca Rusia ramane cel mai important partener al UE la capitolul livrare de carbune, petrol si gaze „si este in interesul nostru sa prelungim acest parteneriat pe o baza stabila”. insa, a adaugat oficialul european „nu poate fi acceptata nicio presiune asupra Republicii Moldova”. „intrebarea pentru UE este, daca acceptam aceasta presiune sau nu? Putem spune partenerilor nostri rusi: daca aplica astfel de masuri… atunci noi nu putem avea incredere pe termen lung in problema securitatii energetice. in aceste conditii, Republica Moldova este un test pentru un parteneriat echitabil”, a declarat in aceasta saptamana la Bruxelles, Oettinger. „Partenerii nostri rusi ar trebui sa vada ca exista o abordare comuna din partea membrelor UE, iar Putin nu poate juca de-a „dezbina si-conduce”, a mai spus Comisarul european pentru energie.

Chisinaul dupa Minsk

Totodata, Oettinger a avertizat Moldova ca „cel care paraseste Comunitatea Energetica Europeana indirect paraseste parteneriatul cu UE. Iar astfel, poate deveni urmatorul Belarus”, a conchis sursa. La finele lunii trecute, Filat a declarat ca este gata sa cedeze presiunilor Moscovei si sa ceara amanarea planurilor energetice cu UE. „Vom solicita extinderea termenului de implementare a prevederilor Pachetului III, in cadrul Interministerialei care va avea loc la Muntenegru in data de 18 octombrie. Asa cum se prevede la ora actuală, termenul este 2016, noi vom cere o extindere pentru 2020. Ceea ce ar oferi o perioadă de timp suficientă pentru ca organizarea ulterioară a Moldovagaz să ofere, cum spuneam anterior, garanţii, pentru investiţiile efectuate. Am vorbit si despre reorganizarea Modovagaz”, a declarat premierul Vlad Filat intr-un interviu acordat postului Radio Europa Liberă.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *