UE bombardeaza Ucraina cu avertismente in cazul Timosenko

, , , ,
 

-

Dupa amanarea votului asupra eliberarii din inchisoare pentru tratament a fostului premier Iulia Timosenko, drumul european al Ucrainei este pus serios sub semnul intrebarii de partenerii europeni. Emisarul european Aleksander Kwasniewski a avertizat joi Ucraina ca asocierea cu UE ar putea fi amanata pe termen “nedeterminat” in cazul in care cele doua parti nu vor semna un acord la summitul de la Vilnius, care va avea loc la sfarsitul lunii noiembrie. Emisarul european si fostul presedinte polonez Aleksander Kwasniewski a explicat ca situatia nu va mai fi la fel de favorabila pentru Ucraina in anii urmatori, a doua zi dupa ce o sedinta extraordinara a Parlamentului ucrainean s-a incheiat fara sa fie supus la vot proiectul de lege care i-ar fi permis opozantei incarcerate Iulia Timosenko sa plece in strainatate. Urmatoarea sedinta a Parlamentului ucrainean va avea loc pe 19 noiembrie. Eliberarea fostului premier este ceruta de europeni in vederea semnarii acordului de asociere, prevazuta la summitul Parteneriatului Estic care va avea loc la Vilnius, in perioada 28-29 noiembrie. Kwasniewski a declarat pentru agentia ucraineana Unian ca asocierea Ucrainei la UE va fi amanata pe termen “nedeterminat” daca acordul nu va fi semnat la Vilnius. in plus, incertitudinea a fost sporita de un demers al unor deputati si reprezentanti ai mediului de afaceri ucraineni care i-au solicitat in aceasta saptamana presedintelui Viktor Ianukovici sa amane cu un an semnarea acordului de asociere cu UE, argumentand ca au nevoie de timp pentru a se familiariza cu cerintele europene. “Se poate pronostica, in mod sigur, ca in urmatorii doi ani nimeni nu se va mai ocupa de asocierea cu Ucraina”, a subliniat Kwasniewski, evocand alegerile europene, dar si alegerile prezidentiale ucrainene din 2015. “Dupa acesti doi ani, situatia va fi altfel, nu neaparat mai buna, poate mai rea” decat cea din prezent, a spus el.

Ianukovici sustine ca problema va fi rezolvata

Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici a subliniat joi ca o “astfel de lege va fi adoptata” daca Timosenko va reveni in Ucraina sa-si ispaseasca pedeapsa de inchisoare, dupa ce va primi ingrijiri medicale in strainatate. El a reafirmat ca va promulga o asemenea lege, relateaza Interfax, preluata de Karadeniz Press. ‘in cazul in care se ajunge la un consens, daca este stabilita o procedura si daca aceasta nu reprezinta o tehnica de a scapa de raspunderea penala, cred ca o astfel de lege va fi adoptata si se va referi nu doar la Timosenko, ci la toti cetatenii ucraineni’, a declarat Ianukovici. Data de 13 noiembrie era considerata un termen limita pentru Ucraina in vederea rezolvarii cazului Iulia Timosenko, fostul premier si contracandidata lui Ianukovici la alegerile prezidentiale din 2010, care ispaseste o pedeapsa de sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere.

Germania si-a pierdut rabdare

In toate aceste poveste, Germania si-a pierdut speranta cu Ucraina se va indrepta pe ultima suta de metri inainte de Vilnius. Parlamentul ucrainean, care a refuzat miercuri sa dezbata un proiect de lege ce i-ar fi permis fostului premier Iulia Timosenko sa paraseasca inchisoarea pentru a urma un tratament medical in strainatate, a ratat sansa de a rezolva aceasta problema care impiedica semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeana, a declarat ministrul german de externe, Guido Westerwelle, in timpul unei vizite in Emiratele Arabe, relateaza agentia Ria Novosti. ‘Regretam ca deputatii ucraineni nu au reusit sa se inteleaga cu privire la legea care ar fi reglementat posibilitatea ca Iulia Timosenko sa urmeze un tratament medical in strainatate’, a spus seful diplomatiei germane, avertizand ca practic nu mai exista timp pentru a solutiona aceasta chestiune pana la summitul Parteneriatului Estic, de pe 28-29 noiembrie, cand ar fi putut fi semnat Acordul de asociere. in timpul vizitei efectuate luna trecuta in Ucraina, ministrul Westerwelle a avertizat guvernul ucrainean ca ‘fereastra de oportunitate’ pentru apropierea de UE s-ar putea inchide.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *