UE avertizează Turcia: reintroducerea pedepsei capitale va însemna sfârșitul procesului de aderare

, ,
 

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, atrage atenția Turciei că o reintroducere a pedepsei cu moartea ar putea pune capăt negocierilor privind aderarea la UE.Nu sunt de părere că negocierile prinvind aderarea Turciei ar trebui încheiate acum. Oficialii europeni ar trebui în continuare să convingă Turcia că aceasta are propriile sale interese de a adopta reforma şi de a avansa spre Europa decât să se îndepărteze de continentul european şi valorile sale”, a afirmat Juncker, în cadrul unei dezbateri studenţeşti despre viitorul Europei.

Turcia a abolit pedeapsa cu moartea în 2004 ca parte din campania de aderare la UE. Preşedintele turc, Recep Tayyp Erdogan, a afirmat că va aproba reinstalarea acesteia dacă Parlamentul propune această măsură sau în cazul în care pedeapsa capitală va fi votată în cadrul unui referendum.

Tensiunile dintre Turcia şi UE au escaladat din cauza unor chestiuni legate de drepturile omului şi securitate, dar Blocul comunitar depinde de ajtorul aliatului turc al NATO în privinţa migraţiei şi conflictului din Siria. După o întrevedere ce a avut loc săptămâna trecută între preşedintele turc şi Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, Erdogan a fost citat ca spunând că i-a fost prezentat un program ce se întinde pe parcursul a 12 luni pentru reluarea legăturilor diplomatice.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *