UE ar vrea ca Ucraina să controleze tranzitul de gaze rusesc spre Europa și după 2020

de | nov. 16, 2017 | Federatia Rusa, Razboi energetic, Știri, Ucraina, UE | 0 comentarii

Gazoductul rusesc Nord Stream 2 contrazice scopul strategic al Uniunii Europene privind aprovizionarea de gaz prin Ucraina, a declarat viceprepreședintele Uniunii Energetice din cadrul Comisiei Europene, Maros Sefcovici, joi, la Bruxelles. „Trebuie să rămânem fideli strategiei noastre prioritare de a ajuta Ucraina și să asigurăm tranzitul (de gaz rusesc -n.r.) prin această țară și după […]

Gazoductul rusesc Nord Stream 2 contrazice scopul strategic al Uniunii Europene privind aprovizionarea de gaz prin Ucraina, a declarat viceprepreședintele Uniunii Energetice din cadrul Comisiei Europene, Maros Sefcovici, joi, la Bruxelles. „Trebuie să rămânem fideli strategiei noastre prioritare de a ajuta Ucraina și să asigurăm tranzitul (de gaz rusesc -n.r.) prin această țară și după 2020”, a declarat oficialul european, citat de Ukrinform.

Sefcovici a subliniat din nou poziția neschimbată a Comisiei Europene cum că toate disputele privind proiectul Nord Stream 2, inclusiv cele ce țin de ordin juridic, infrastructură și mediu, trebuie să se plieze pe legislația energetică a UE.

În plus, el a oferit calcule pur economice, apreciind că până în 20130, țările UE vor avea nevoie de circa 400 de miliarde de metri cubi de gaz pe an și că toate proiectele energetice, inclusiv Nord Stream 2, vor asigura livrări totale de 900 de miliarde de metri cubi de gaz pentru Europa.

„Construcția unor asemenea capacități de transport va dubla necesitățile. Așadar, un astfel de exces reprezintă un risc pentru investiții mari”, a declarat Sefcovici.

Recent, Comisia Europeană a propus extinderea regulilor care se aplică pentru piaţa energetică internă a UE şi pentru gazoductele offshore, aceasta fiind ultima încercare de a reglementa proiectul Nord Stream-2.

Acuze de la Moscova

Premierul rus Dmitri Medvedev a declarat marţi că tentativele Uniunii Europene de a reglementa proiectul gazoductului Nord Stream-2 „seamănă” cu o încercare de a forţa Rusia să abandoneze acest proiect, informează agenţia de presă Interfax.

„Abordarea noastră cu privire la implementarea acestui proiect nu s-a modificat până acum. Acesta nu este un instrument politic, este un proiect comercial normal având ca obiectiv garantarea securităţii energetice a Europei”, a declarat Medvedev.

Rusia intenţionează să construiască gazoductul Nord Stream-2, o conductă care va face legătura între Rusia şi Germania via Marea Baltică, însă proiectul Rusiei s-a lovit de rezistenţa unor state membre ale UE, în special a fostelor state comuniste precum Polonia. Aceste state susţin că Nord Stream-2 va duce la scăderea livrărilor de gaze prin Ucraina şi creşterea monopolului Rusiei asupra pieţei gazelor din UE.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *