UE ar putea arunca Cipru in ghearele Gazprom

, , , , ,
 

Cyprus Gazprom gm3

Legaturile financiare dintre Rusia si Cipru au ajuns intr-o faza in care Moscova poate face propuneri de nerefuzat pentru autoritatile de la Nicosia. Aflat intr-o situatie financiara dificila, Cipru ar putea sa ofere Rusiei concesii substantiale in materie de exploatare a hidrocarburilor din apele sale teritoriale. Pentru a acorda un ajutor financiar de urgența de 10 miliarde de euro, destinat in primul rand recapitalizarii bancilor, FMI, UE și Banca Centrala Europeana (BCE) au cerut recent autoritaților de la Nicosia sa impuna deponentilor la banci din Cipru o taxa unilaterala de 9,9% pentru depozitele de peste 100.000 de euro și de 6,75% pe cele sub acest prag. In acest context, Gazprom a facut, luni, autoritatilor cipriote o propunere privind oferirea unui sprijin financiar sectorului bancar al tarii in schimbul dreptului de a extrage gaze naturale in zona economica exclusiva a Ciprului, potrivit Kommersant. Conducerea Gazprom a trimis deja o scrisoare in acest sens presedintelui Ciprului, Nicos Anastasiades. Gazprom este dispus sa finanteze restructurarea sistemului bancar din Cipru in schimbul controlului asupra unui numar semnificativ de rezerve de gaze naturale cipriote. In schimb, Ciprul nu va mai trebui sa accepte conditiile stricte ale creditorilor internationali. La intalnirea de luni, 18 martie, de la Moscova, reprezentantii Ciprului si Rusiei au examinat oferirea unui credit financiar si participarea investitorilor privati rusi la recapitalizarea bancilor cipriote. Suma concreta a creditului, pe care il cere Cipru, insa nu se cunoaste. in iulie 2012, ministrul de Finanțe al Rusiei, Anton Siluanov, declara ca statul cipriot a solicitat Rusiei un imprumut de stat de 5 miliarde de euro, necesar Ciprului pentru a-și recapitaliza bancile, devastate de pierderile suferite in special ca urmare a deținerilor de obligațiuni suverane grecești, care și-au pierdut cea mai mare parte din valoare dupa default-ul statului elen. Guvernul de la Nicosia i-a rugat, in noiembrie 2012, chiar și pe reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Cipru sa intervina pe langa omologii lor ruși pentru a convinge autoritațile de la Moscova sa acorde un nou imprumut Ciprului.

Bruxelles-ul acuza Cipru de spalare a banilor rusilor

Postul de televiziune mentionat afirma ca presedintele cipriot Nicos Anastasiades a respins deja oferta Gazprom, exprimandu-se in favoarea taxei exceptionale la depozitele bancare. in ajun, presa britanica estimase la 2 miliarde de euro pierderile pe care le-ar putea suferi cetatenii rusi si ucraineni, care isi pastreaza banii in bancile din Cipru, in urma impozitarii suplimentare cerute autoritatilor cipriote de catre creditorii internationali in cadrul planului de asistenta financiara in valoare de 10 miliarde de dolari. Zvonurile privind introducerea unei taxe exceptionale la depozitele bancare circula de la sfarsitul lunii februarie si de atunci zilnic din Cipru au migrat 100-150 milioane de euro. La 15 martie, oficiali ai UE au amenintat Cipru ca nu va primi asistenta financiara pe motiv ca ‘spala bani’ din Rusia. Ulterior, s-a anuntat ca Eurogrupul a redus volumul acestui ajutor financiar de la 17 miliarde la 10 miliarde de euro. Dupa reuniunea Eurogrupului de sambata, ministrul cipriot al finantelor Michalis Sarris a declarat ca spera intr-o decizie pozitiva din partea Rusiei in ceea ce priveste asistenta financiara pentru insula. intre timp, dupa cum au anuntat mediile de la Nicosia, bancile din Cipru, care s-au inchis inca de vineri, si-ar putea redeschide usile abia miercuri si nu marti, asa cum se anuntase anterior. Potrivit unor informatii, exista o mare probabilitate ca acestea sa nu-si reia activitatea nici miercuri, ci mai tarziu.

Rezerve uriase

Expertii estimeaza ca Cipru ar detine in Marea Levantina din Marea Mediterana zacaminte de hidrocarburi estimate la circa 18 mii de miliarde de metri cubi de gaze naturale. potrivit unor declarații recente ale lui Charalambos Elinas, președintele companiei Kretyk, monopolul cipriot de stat in hidrocarburi. Zacamintele sunt localizate la o adancime de circa 6.000 de metri. Problema este insa ca de-abia anul acesta vor incepe efectiv lucrarile de explorare a acestor zacaminte. Primii care vor incepe explorarile vor fi americanii de la Noble Energy Inc, care și-au programat inceperea lucrarilor in cel de-al treilea trimestru al acestui an. Noble Energy deține o licența de explorare pentru un camp offshore despre care se estimeaza ca ar conține circa 2,4 mii de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Autoritațile de la Nicosia au mai dat licențe de explorare francezilor de la Total și consorțiului format din italienii de la Eni și coreenilor de la Korea Gas Corp. Discuțiile despre fructificarea in avans a veniturilor pe care statul cipriot le-ar putea obține in viitor in urma exploatarii comerciale a resurselor de gaze naturale din Marea Levantina nu sunt noi. UE ar putea arunca Cipru in ghearele Gazprom. In timpul recentei campanii electorale din Cipru, din februarie, una dintre principalele teme de dezbatere publica a fost posibilitatea de a garanta un eventual imprumut internațional de la FMI și UE, destinat salvarii finanțelor publice și sistemului bancar cipriot, cu venituri viitoare din gaze naturale, in schimbul evitarii masurilor dureroase de austeritate pe care de obicei aceste instituții le solicita de la statele care le cer ajutorul. O alta varianta vehiculata a fost vanzarea pur și simplu in avans a gazului. Ambele variante au mai fost utilizate in trecut, de alte state, insa de fiecare data a fost vorba de resurse certe recuperabile, certificate in urma unor lucrari de explorare, ceea ce nu este cazul cu zacamintele Ciprului din Mediterana. in plus, numeroase voci au protestat fața de aceste idei, asimilandu-le unor tentative de cedare a resurselor naturale ale țarii catre creditori externi.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *