UE, acord nuclear cu Republica Islamică Iran

de | sept. 1, 2022 | Orientul Mijlociu, Știri | 0 comentarii

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a declarat că speră într-un acord nuclear iranian „în zilele următoare”, pe fondul consultărilor dintre preşedintele american Biden şi premierul israelian Yair Lapid, un opozant înverşunat al acordului, relatează mass-media de peste Ocean. Speranțe europene „Sper că în zilele următoare nu vom pierde acest elan şi că putem încheia acordul”, […]
SUA și UE, îngrijorate de programul nuclear iranian

SUA și UE, îngrijorate de programul nuclear iranian

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a declarat că speră într-un acord nuclear iranian „în zilele următoare”, pe fondul consultărilor dintre preşedintele american Biden şi premierul israelian Yair Lapid, un opozant înverşunat al acordului, relatează mass-media de peste Ocean.

Speranțe europene

„Sper că în zilele următoare nu vom pierde acest elan şi că putem încheia acordul”, a spus Josep Borrell după reuniunea informală a miniştrilor de externe din statele membre ale UE de la Praga.
„Este clar că există un teren de înţelegere, că avem un acord care ţine cont, cred, de preocupările fiecăruia”, a asigurat el.
Uniunea Europeană a prezentat pe 8 august ceea ce a numit un text final pentru restabilirea acordului istoric din 2015, îngropat de fostul preşedinte american Donald Trump.
Conform noii propuneri, Iranul va beneficia de o diminuare a sancţiunilor şi ar putea să vândă din nou petrolul în schimbul unor restricţii stricte asupra programului său nuclear. Iranul şi Statele Unite au răspuns propunând o serie de modificări.

Opoziție la Ierusalim

Semn al implicării preşedintelui american, Joe Biden a discutat miercuri cu şeful guvernului israelian, Yair Lapid. Washingtonul asigură că Iranul a făcut concesii cruciale şi, în special, a renunţat la cererea de a bloca anumite inspecţii ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). Cu toate acestea, subiectul inspecţiilor rămâne extrem de sensibil pentru ambele părţi.
Teheranul a cerut recent închiderea unei anchete a AIEA despre urmele de uraniu îmbogăţit găsite în trei situri nedeclarate, pe care şeful AIEA, Rafael Grossi, o refuză. AIEA a deplâns lipsa unor răspunsuri „credibile” din partea Teheranului cu privire la aceste urme.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *