Ucrainienii zic Da-UE, Nu-NATO


 

Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici schimba strategia de politica externa a Kievului

Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici schimba strategia de politica externa a Kievului

Toate comentariile lumii sustin ca, sub presedintia Ianukovici, Ucraina se va muta, geopolitic, spre Est. Dar cat si cum, ce va insemna distantarea tarii de UE si NATO, cat si cum apropierea de Rusia, nu mai face obiectul consensului analistilor.

Kievul vrea sa cordializeze si sa intensifice relatile cu Rusia, in primul rand prin restabilirea increderii reciproce intre cele doua mari state est-slave. Partea plina a paharului ar fi poate, pentru Occident, fie si numai evitarea unor noi crize ale gazului, care devenisera o traditie de cosmar in perioada Iuscenko- Timosenko. Statutul limbii ruse in Ucraina va fi stabilit conform Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare, altfel spus, limba rusa nu va deveni “a doua limba de stat”. Contenciosul Crimeea-baza militara rusa de la Sevastopol va fi abordat, si el, cu multa flexibilitate. In ce priveste (re)integrarea Ucrainei in structuri interstatale postsovietice, Kievul nu pare dispus sa se grabeasca.

Relatiile cu Occidentul beneficiaza si ele de o abordare nuantata. Centrul national pentru integrarea euroatlantica a fost desfiintat de noul presedinte, dar in acelasi timp cu o sumedenie intreaga de comitete si comitii  infiintate de precedentul presedinte. De intrarea in NATO oricum nu mai poate fi vorba ( pentru presedintele Ianukovici actualul nivel de relatii este “suficient”), insa programele comune existente vor continua, conlucrarea cu Alianta nu va fi curmata. Cert este ca Ucraina va ramane stat in afara blocurilor militare, a transat Ianukovici, iar integrarea euroatlantica nu e o problema a zilei si ea va fi decisa poate si prin referendum national.

Perspectivele europene ale tarii nu vor avea parte de “progrese semnficative”, cum se exprima delicat expertii, dar Ucraina este, oricum, cuprinsa in Parteneriatul estic al UE, ceea ce ii asigura o marja sporita de actiune  in raporturile cu Rusia.

Sondajele de opinie cofirma pozitionarile de mai sus. Jumatate din populatia Ucrainei este favorabila aderarii la UE, dar 60 la suta se opune intrarii in NATO. 58 la suta dintre ucrainieni ar dori  integrarea tarii in spatial economic comun cu Rusia, Belarus si Kazahstan si doar 20 la suta se opun. Dupa aceste date, recoltate in decmbrie 2009, pare sa se ghideze, la inceputul mandatului sau, si presedintele Ianukovici.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *