Ucrainenii, pregatiti de lupta cu Rusia

de | mart. 2, 2014 | Caucaz, Federatia Rusa, Info Militar, Marea Neagra, România, Știri, Turcia, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Agresiunea teritoriala a fortelor militare ruse nu va fi tolerata de puterea nou instalata de la Kiev. Presedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a plasat armata in stare de alerta, pe fondul amenintarilor Rusiei cu o interventie militara, iar masurile de securitate la obiectivele strategice, inclusiv la centralele nucleare, au fost sporite, Turcinov a facut acest […]
soldati rusi in Simferopol, Crimeea

soldati rusi in Simferopol, Crimeea

Agresiunea teritoriala a fortelor militare ruse nu va fi tolerata de puterea nou instalata de la Kiev. Presedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a plasat armata in stare de alerta, pe fondul amenintarilor Rusiei cu o interventie militara, iar masurile de securitate la obiectivele strategice, inclusiv la centralele nucleare, au fost sporite, Turcinov a facut acest anunt dupa o reuniune de urgenta a Consiliului pentru securitatea nationala. De asemenea, Ucraina a decis inchiderea spatiului aerian pentru aeronavele militare, in contextul amenintarilor Rusiei cu o interventie militara, informeaza site-ul publicatiei Kiev Post. Ordinul a fost dat de presedintele interimar proeuropean Oleksandr Turcinov. Ordinul a fost dat de presedintele interimar proeuropean Oleksandr Turcinov. In plus, securitatea a fost sporita la toate aeroporturile, cu exceptia celor din Crimeea, aflate sub controlul unor militii proruse. Deciziile Kievului vin dupa ce presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut si a primit aprobarea Consiliului Federatiei, Camera superioara a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse in Ucraina pana la „normalizarea” situatiei. „Din cauza situatiei extraordinare din Ucraina si a amenintarilor la adresa cetatenilor rusi, trupe ruse vor fi desfasurate in Ucraina. Domnul Putin a cerut Consiliului Federatiei sa autorizeze utilizarea fortelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei pana la normalizarea situatiei politice din aceasta tara”, a comunicat Kremlinul. Sambata dimineata, presedintele Consiliului Federatiei declara ca Rusia ar putea trimite militari in regiunea autonoma ucraineana Crimeea pentru garantarea securitatii Flotei ruse si a cetatenilor rusi din aceasta zona prorusa situata in sudul Ucrainei. „Pentru a raspunde solicitarii Guvernului din Crimeea, este posibil, in aceasta situatie, sa trimitem un contingent limitat pentru garantarea securitatii Flotei de la Marea Neagra si a cetatenilor rusi care traiesc in Crimeea”, a declarat Valentina Matvienko, presedintele Consiliului Federatiei Ruse.

Avertismentele Occidentului

Nici SUA nu stau cu mainile in san. Barack Obama a purtat discutii separate, sambata, cu omologul sau francez, François Hollande, si premierul canadian, Stephen Harper, in cadrul carora cei trei lideri si-au exprimat „profunda ingrijorare” in legatura cu o interventie rusa in Ucraina, potrivit administratiei americane. in cadrul acestor conversatii, cei trei „lideri au cazut de acord asupra faptului ca suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei trebuie respectate” si au decis sa ramana in contact in acest dosar, a precizat Casa Alba intr-un comunicat. Ambasadorul ucrainean la Natiunile Unite, Iuri Sergheiev, a declarat duminica ca Ucraina intentioneaza sa se apere de „agresiunea” militara rusa, dar va avea nevoie de sustinere din partea altor tari. in urma cu cateva ore, noua Administratie interimara proeuropeana de la Kiev anunta ca va cere ajutorul Statelor Unite si Marii Britanii pentru garantarea securitatii Ucrainei. in plus, Ucraina a cerut trimiterea imediata a unei misiuni internationale pentru evaluarea situatiei din Crimeea, precum si asistenta pentru protejarea obiectivelor nucleare.

Reactiile membrilor NATO riverani la Marea Neagra

Primele state din zona Marii Negre care au reactionat la agresiunea rusa asupra Ucrainei au fost Romania si Turcia. Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la Cotroceni, ca Romania cere Rusiei incetarea manevrelor militare la adresa Ucrainei si considera ca tara vecina este agresata de fortele Federatiei Ruse. seful statului a facut o declaratie de presa la Cotroceni precizand ca doreste sa exprime pozitia oficiala a Romaniei privind etapa la care s-a ajuns in evolutiile din Ucraina. Potrivit presedintelui, Romania considera ca orice prezenta a trupelor Federatiei Ruse pe teritoriul Ucrainei fara acordul acesteia si in afara acordurilor internationale este o agresiune la adresa Ucrainei. „In momentul de fata noi consideram ca Ucraina este agresata de fortele Federatiei Ruse”, a spus presedintele Traian Basescu. El a precizat ca Romania cere Rusiei incetarea manevrelor militare la adresa Ucrainei. De asemenea, presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la emisiunea „Dupa 20 de ani” de la ProTV, ca mesajul pe care i l-ar transmite liderului rus Vladimir Putin este „incetati orice joc pe teritoriul Republicii Moldova si doi, limitati-va la acordul pe care il aveti cu Ucraina”. intrebat ce i-ar transmite lui Vladimir Putin, presedintele a raspuns: „Nu prea ia in seama Putin ce ii transmite presedintele SUA, ma indoiesc ca va tine cont de ce ii spun eu, dar, am doua planuri in care i-as transmite un mesaj: «Nu faceti niciun joc pe teritoriul Republicii Moldova», si nu o spun intamplator. «incetati orice joc pe teritoriul Republicii Moldova» si doi, «Limitati-va la acordul pe care il aveti cu Ucraina». Referitor la integritatea teritoriala a Ucrainei, si autoritatile de la Ankara au reactionat. Turcia acorda o mare importanta integritatii teritoriale si stabilitatii Ucrainei, afirma ministrul de Externe de la Ankara, Ahmet Davutoglu, subliniind ca regiunea autonoma Crimeea trebuie sa ramana parte a Ucrainei. „Pentru Turcia, integritatea teritoriala a Ucrainei, stabilitatea si prosperitatea acestei tari sunt esentiale. Crimeea are o importanta deosebita pentru Turcia, datorita prezentei tatarilor in aceasta regiune si a patrimoniului cultural turc”, a afirmat Ahmet Davutoğlu. „Cea mai mare dorinta a Turciei este stabilitatea Ucrainei”, a insistat Davutoğlu. „Turcia indeamna toti liderii comunitatilor si grupurilor etnice din Crimeea sa uneasca eforturile pentru stabilitatea si pacea regionala”, a continuat seful diplomatiei turce.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *