Ucrainenii isi aleg parlamentarii

, , , ,
 

Ucrainenii sunt chemati duminica la urne pentru a-si alege parlamentarii in cadrul alegerilor legislative urmarite indeaproape de Occident si in care partidul de guvernamant este favorit, urmat de formatiunea fostului premier incarcerat Iulia Timosenko si de cea a celebrului boxeur Vitali Kliciko. Sectiile de vot s-au deschis la ora 06.00 GMT (08.00 ora Romaniei) si se vor inchide la ora 18.00 GMT (20.00 ora Romaniei). La inchiderea lor, vor fi publicate mai multe sondaje de opinie, iar primele rezultate sunt asteptate in cursul noptii de duminica spre luni. Votul, primul mare scrutin de la preluarea puterii de catre presedintele Viktor Ianukovici, este supravegheat indeaproape de Occident, care se teme de un regres al democratiei in Ucraina, unde incarcerarea fostului premier Iulia Timosenko, in august 2011, este considerata un caz emblematic. Condamnata la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere, ea nu se poate prezenta la alegeri. Cazul ei a provocat o criza grava intre Kiev si Uniunea Europeana, care vede in acesta motivatii politice si considera acest scrutin un test pentru tara.

Timosenko cere eliminarea lui Iuscenko

Fostul premier Iulia Timosenko, aflata in prezent in inchisoare, le-a cerut duminica ucrainenilor sa mearga la vot in masa la alegerile legislative pentru a-l “elimina de la putere” pe presedintele Viktor Ianukovici si pentru a reduce riscul de frauda. “Fiecare dintre noi trebuie sa lupte impotriva acestei dictaturi cat de mult poate”, a declarat ea intr-un mesaj publicat pe site-ul sau de Internet. “De aceea le cer tuturor ucrainenilor sa iasa si sa voteze. O rata de participare mare poate ajuta la depasirea fraudei electorale si va fi contributia voastra personala la eliminarea lui Ianukovici de la putere”, a continuat ea. incarcerata din august 2011, Timosenko, un fost artizan al “revolutiei portocalii” prooccidentale din 2004, a fost condamnata doua luni mai tarziu la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere. Ea este judecata, de asemenea, pentru frauda fiscala. De aceea ea nu se poate prezenta la alegeri. Partidul Regiunilor al presedintelui Ianukovici ar urma sa castige scrutinul, fiind urmat de principala alianta a opozitiei, formata in jurul partidului lui Timosenko, potrivit sondajelor.

Sub semnul temerilor de frauda

Formatiunea celebrului boxeur Vitali Kliciko, denumita Udar (“Lovitura” in ucraineana) si care anterior era activa doar la Kiev, se anunta marea surpriza a scrutinului, aceasta urmand sa se claseze pe locul al treilea si sa intre pentru prima data in Parlament. Alte doua partide capabile sa treaca pragul electoral de 5 la suta sunt comunistii si partidul de opozitie nationalist Svoboda. Udar si Svoboda au promis deja sa coopereze in Parlament, ceea ce ar trebui sa le permita sa formeze o majoritate, dar expertii se indoiesc de capacitatea lor de a obtine un acord durabil. Opozitia si observatorii se tem de fraude in timpul numararii voturilor, cand transmisiunea in direct nu va functiona. La sfarsitul lui 2004, fraudele electorale masive de la alegerile prezidentiale au provocat “revolutia portocalie”, o miscare pasnica fara precedent in aceasta tara, care a contribuit la anularea de catre justitie a “victoriei” electorale a lui Ianukovici, aducandu-l la putere pe un opozant prooccidental.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *