Ucraina vrea in UE, politicienii pro-rusi raman cu limbajul sovietic de lemn

, , , ,
 
Presedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, impreuna cu Stefan Fule, comisarul european pentru extindere

Presedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, impreuna cu Stefan Fule, comisarul european pentru extindere

Deci la nivel declarativ Kievul vrea sa intre in randul capitalelor europene, oamenii politici din partidul principal aflat la guvernare folosesc inca un limbaj specific epocii sovietice si cer oficialilor UE pe un ton imperativ sa nu le mai puna conditii. Asa s-a intamplat si in cadrul ultimei vizite la Kiev a comisarului european pentru extindere, Stefan Fule, de la finele saptamanii trecute. In pofida faptului ca presedintele si premierul Ucrainei l-au ascultat cu atentie si fara obiectii pe Fule, unii dintre membrii Partidului Regiunilor au venit cu declaratii scandaloase, noteaza cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta. ‘Declaratiile lui Fule sunt ‘badaranesti’, la fel ca toata politica Europei la adresa Ucrainei’, a declarat deputatul Vadim Kolesnicenko, exprimând-si indignarea in legatura cu faptul ca un reprezentant al UE se amesteca in treburile interne ale Ucrainei. ‘Trebuie sa fii odios ca sa-i indici unui stat suveran cum trebuie sa functioneze sistemul sau juridic. Cine este acest Fule ca sa ne spuna pe cine trebuie sa elibereze sistemul juridic al Ucrainei (pe Iulia Timosenko sau Iuri Lutenko?)’, si-a exprimat indignarea reprezentantul partidului aflat la putere in Ucraina. El a subliniat, de asemenea, ca puterea de la Kiev stie dupa ce se ghideaza UE. ‘Ni se spune ca daca nu vom face ceva, nu vom primi morvocul (semnarea acordurilor). Pai noi intelegem foarte bine ca Europa nu are de fapt nevoie de Ucraina. Acordul de asociere este o masura exclusiv de atentionare, pentru ca Ucraina sa nu se integreze in Uniunea Vamala. Astazi Europa si Rusia fac ping-pong cu Ucraina’, si-a exprimat convingerea deputatul ucrainean. in opinia unui analist apropiat Partidului Regiunilor, ‘este posibil ca de data aceasta Kolesnicenko sa fi spus ceea ce cred dar nu indraznesc sa spuna sefii de stat’. intr-adevar, Viktor Ianukovici si Nikolai Azarov au fost pusi intr-o situatie complicata in timpul intâlnirii cu Fule, potrivit Nezavisimaia Gazeta. in pofida faptului ca premierul ucrainean a incercat sa-i spuna comisarului european despre planurile si reusitele Ucrainei, oaspetele european a declarat ca nu a vazut progrese deosebite comparativ cu situatia care se inregistra in timpul vizitei trecute, din septembrie. Fule a amintit ca semnarea celor doua acorduri importante este planificata sa aiba loc in timpul summitului ‘Parteneriatul Estic’, care va avea loc in noiembrie 2013. ‘Nu putem astepta. Fereastra posibilitatilor este deschisa tocmai acum’, a spus Fule, amintind ca in 2014 vor avea loc alegeri in Parlamentul European, iar in 2015 – alegeri prezidentiale in Ucraina. De aceea, daca se va pierde acest moment acordurile vor mai putea fi semnate abia in 2016.

Conditiile Europei

In cadrul vizitei sale, Fule a elaborat o lista neoficiala de 19 conditii, de a caror indeplinire de catre Ucraina depinde perspectiva integrarii acestei tari in structurile europene. Cel mai serios factor iritant in aceasta lista este pentru Kiev probema privind renuntarea la asa-zisa justitie selectiva, legata de perspectiva eliberarii Iuliei Timosenko si a lui Iuri Lutenko (fost ministru de interne). Nikolai Azarov a mai atras atentia asupra unei alte cereri neconfortabile pentru Kiev: sa se decida in legatura cu vectorul integrarii – fie in Europa, fie in Uniunea Vamala. Experti de la Kiev subliniaza ca in prezent se inregistreaza o situatie ciudata: criticând Ucraina, UE manifesta interes pentru o apropiere cât mai rapida de aceasta, iar atunci când isi proclama integrarea europeana, puterea ucraineana nu doreste de fapt sa onoreze conditiile UE. Potrivit politologului Aleksandr tarenok, ‘este in interesul echipei lui Ianukovici sa mizeze cât mai mult pe confruntarea dintre UE si Uniunea Vamala, fara sa inregistreze progrese nici intr-un plan, nici in altul. ‘Ei /membrii echipei/ sunt ocupati cu acumularea de proprietati, vor sa puna mâna pe ultimele bucati tentante si, desigur, nu vor ca pe piata ucraineana sa vina concurentii rusi. De aceea, in realitate nimeni nu intentioneaza sa se integreze nicaieri: cochetarea cu UE si cu Uniunea Vamala sunt doar elemente de negot, precum si o incercare de a prelungi o perioada de incertitudine politica, foarte profitabila pentru cei aflati la putere’, subliniaza tarenok, preluat de Agerpres.

Garantii economice

Reprezentanti ai Uniunii Vamale si ai conducerii ruse i-au creionat deja Kievului avantajele economice si financiare ale integrarii in aceasta directie. Acum acest subiect a fost abordat si de reprezentantul UE. ‘Vom continua sa sprijinim Ucraina din punct de vedere financiar’, a spus Fule. in acelasi timp, a devenit cunoscut ca UE a inceput sa ia in calcul posibilitatea crearii unei zone de liber schimb cu Ucraina inca inainte de semnarea unui acord corespunzator. in acelasi timp, au inceput sa fie promovate in mod activ procese de liberalizare a regimului de vize. Reprezentantul Ucrainei la UE, Konstantin Eliseev, a expus in detaliu, intr-un articol publicat in decembrie in Ukrainskaia Pravda, avantajele integrarii: ‘Aderarea la Uniunea Vamala ii va oferi Ucrainei doar dividende de scurta durata: cele câteva miliarde de dolari despre care vorbeste Moscova nu sunt decât plata pentru pierderea suveranitatii ucrainene’. Eliseev a subliniat ca, dimpotriva, acordul de asociere cu UE fixeaza din punct de vedere juridic garantiile politice ale suveranitatii, independentei si integritatii teritoriale a Ucrainei si asigura accesul la o piata imensa si previzibila, cu o ridicata capacitate de plata din partea consumatorilor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *