Ucraina viseaza la un nou submarin

de | feb. 28, 2011 | Federatia Rusa, Știri, Ucraina, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Federatia Rusa ar putea oferi fortelor navale ale Republicii Ucraina un submarin, cu propulsie diesel, pentru a inlocui singurul submarin ucrainean de la Marea Neagra, aflat intr-o stare avansata de degradare, relateaza surse militare de la Kiev, citate de mass-media regionala odessita.

Submarinul Zaporijia, "mandria" flotei militare ucrainene de la Marea Neagra

Submarinul Zaporijia, "mandria" flotei militare ucrainene de la Marea Neagra

Federatia Rusa ar putea oferi fortelor navale ale Republicii Ucraina un submarin, cu propulsie diesel, pentru a inlocui singurul submarin ucrainean de la Marea Neagra, aflat intr-o stare avansata de degradare, relateaza surse militare de la Kiev, citate de mass-media regionala odessita. Reamintim ca periodic, autoritatile de la Kiev au incercat sa vanda submarinul atat Chinei, cat si Indiei, aceste state refuzand oferta ucraineana datorita starii precare a submarinului. Speculatiile apar pe fondul recentului anunt al ministrului rus al Apararii, Anatoli Serdiukov, care a subliniat ca Moscova si Kievul intentioneaza sa semneze un nou acord privind reinarmarea Flotei ruse de la Marea Neagra, cu baza in Sevastopol. “Discutam chestiunea si incercam sa formulam noi prevederi”, a declarat oficialul rus, citat de mass-media de la Moscova. Totodata, ministrul rus al apararii a oferit Ucrainei posibilitatea participarii la operatiunile anti-piraterie din Golful Aden, stationand militari la bordul vaselor rusesti desfasurate in zona. Kievul isi exprimase anterior dispoibilitatea de a participa la misiunea Atalanta a Uniunii Europene
Conform acordurilor existente, Rusia isi poate inarma Flota din Crimeea numai cu permisiunea Ucrainei. Flota este stationata in Sevastopol conform unui acord. La 21 aprilie 2010, Moscova si Kiev au semnat un acord de extindere a prezentei Flotei pentru 25 de ani, dupa expirarea actualei intelegeri, in 2017. Rusia vrea sa isi aduca flota la standarde moderne. In prezent, Flota de la Marea Neagra are circa 40 de nave operationale. Un oficial a spus anterior ca flota ar putea primi 15 noi nave militare si submarine pâna in 2020.

Flota consolidata

Federatia Rusa intentioneaza sa isi consolideze Flota militara a Marii Negre, cu baza in portul Sevastopol din peninsula Crimeea, cu doua fregate si trei submarine pana in anul 2015, a anuntat recent un inalt oficial militar din Statul Major al Flotei ruse, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Amiralul rus a comentat informatiile din mass-media locala, conform carora Rusia planuieste dotarea Flotei militare a Marii Negre cu doua corvete si trei submarine. RIA Novosti noteaza ca modelele de fregate ce vor fi achizitionate sunt vase de lupta de talie medie, mai bine inzestrate decat corvetele, care sunt vase mici, utilizate pentru misiuni in zona de coasta. “Zona de actiune a Flotei ruse a Marii Negre cuprinde intreaga regiune a Mediteranei. Mai mult, vasele Flotei Marii Negre sunt angajate in operatiuni anti-piraterie in cornul Africii. Misiunile in largul marii nu pot fi indeplinite decat de fregate dotate cu armament universal”, a explicat responsabilul rus.

Submarine nucleare

Anterior, generalul Vladimir Popovkin, ministru adjunct al Apararii, insarcinat cu inarmarea a declarat ca Rusia isi va consolida capacitatile de aparare mobilizate in “regiunea sudica” a tarii, inclusiv flota Marii Negre. Considerat un apropiat al Kremlinului, generalul rus a afirmat ca, dupa o analiza amanuntita a “rezultatului conflictului din Osetia de Sud”, Ministerul Apararii a propus o serie de masuri pentru cresterea numarului de miltiari in regiunea de sud a tarii, precum si a flotei Marii Negre. Popovkin a precizat ca unitatile navale din Flota rusa a Marii Negre vor fi dotate cu noi submarine electrice diesel Lada Project 677, versiuni modernizate de submarine de clasa Varsavianka, sisteme mobile de rachete de coasta Bal-U, precum si un numar de nave capitale. El a reiterat angajamentul partii ruse de a sprijini Republica Abhazia in dezvoltarea unei „flote eficace” pentru combaterea „pirateriei georgiene”, subliniind ca marina abhaza va fi dotata cu noi nave de patrulare pentru protejarea coastei si a liniilor de comunicatie maritima.

Asalt aeronautic

In legatura cu fortele aeriene ale Flotei militare ruse din Marea Neagra, el a declarat ca va fi finalizata modernizarea avioanelor de vanatoare MiG-29 Fulcrum, avioanele de atac la sol Su-25 Frogfoot si elicopterele militare Mi-28H Night Hunger, iar in acelasi timp vor fi furnizate noi avioane militare (inclusiv Su-27SM, Su-30MK-2) si elicoptere de lupta (inclusiv Ka-52, Mi-28N, Mi-24M si Mi-8MTB5), capabile sa sustina actiunile navale din Marea Neagra. El nu a exclus posibilitatea ca fortele de aparare aeriana care protejeaza bazele militare navale din Novorosiisk si regiunea abhaza sa fie dotate cu sisteme de rachete aer-sol Pantsir-S modernizate. Mass-media rusa a speculat in mod repetat ca Moscova analizeaza posibilitatea infiintarii unor baze militare navale permanente in Yemen, Siria and Libia. Oficiali militari rusi au confirmat pentru mass-media locala ca Moscova ar putea sa-si construiasca o prezenta permanenta in Marea Mediterana, pentru a compensa posibila pierdere a Sevastopolului. Aceasta masura completeaza recenta semnare a unui acord cu autoritatile abhaze privind mentinerea pe teritoriul republicii caucaziene a unei baze militare navale rusesti pentru o perioada de 49 de ani, cu posibilitatea de prelungire.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *