Ucraina, victima colaterala a sanctiunilor impuse Iranului

, , ,
 

graneExporturile ucrainene de cereale au scăzut din cauza sancţiunilor împotriva Iranului. Ucraina, un furnizor important de cereale pe plan mondial, a înregistrat în ultimele luni un recul net al exporturilor de cereale din cauza sancţiunilor europene impuse Iranului, au anunţat autorităţile de la Kiev.
Sancţiunile „au un impact negativ asupra comerţului” de cereale, a declarat presei un responsabil al administraţiei prezidenţiale, Andri Gonciaruk, adăugând că Ministerul de Externe a fost însărcinat cu „reducerea la minimum a consecinţelor sale”, fără alte detalii. Exporturile ucrainene de porumb către Iran au scăzut la 130.000 de tone în ianuarie, după ce au atins 238.000 de tone în noiembrie 2011 şi 217.000 de tone în decembrie, potrivit agenţiei de analiză ucraineană specializată în agricultură Proagro. Ucraina a asigurat în 2011 circa 20 % din importurile de cereale ale Iranului, potrivit analiştilor.
Teheranul face obiectul unor sancţiuni economice impuse de occidentali pentru a-l obliga să renunţe la controversatul său program nuclear. Aceste sancţiuni au fost mult înăsprite de la începutul anului şi afectează lichidităţile Iranului, care cumpără, prin urmare, mai puţine cereale din Ucraina. Miniştrii de externe din UE au aprobat la sfârşitul lunii ianuarie, la Bruxelles, instituirea unui embargo, în etape, asupra petrolului iranian. Conform noului pachet de sancţiuni, este de aşteptat ca începând cu 1 iulie toate cele 27 de ţări membre ale UE, care în prezent se aprovizionează cu petrol de la Iran, să-şi sisteze în totalitate importurile de “aur negru” iranian.
În contrapartidă, Iranul a luat în calcul suspendarea completă a exporturilor de petrol din Iran către ţările membre ale Uniunii Europene, înainte ca embargoul european asupra petrolului iranian să intre complet în vigoare. Potrivit acestui scenariu, sancţiunile impuse de Occident Iranului vor afecta puternic Europa însăşi. În primul rând, ţările europene nu vor avea cu ce înlocui petrolul iranian, iar pe de altă parte preconizatul embargo asupra petrolului din Iran va duce la o creştere semnificativă a preţului la “aurul negru”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *