Ucraina trage de timp in privinta aderarii la Uniunea Vamala cu Rusia

de | dec. 18, 2012 | Federatia Rusa, R. Moldova, Razboi energetic, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Kievul nu este inca foarte hotarat in ceea ce inseamna abandonarea drumul european si alaturarii constructiei economico-politice propusa de Moscova denumita Uniunea vamala (Rusia, Belarus, Kazahstan). Liderul ucrainean, Viktor Ianukovici si-a anulat marti vizita pe care trebuia sa o intreprinda la Moscova in cadrul careia Rusia se astepta ca Ucraina sa-si anunte intentia de a […]

Kievul nu este inca foarte hotarat in ceea ce inseamna abandonarea drumul european si alaturarii constructiei economico-politice propusa de Moscova denumita Uniunea vamala (Rusia, Belarus, Kazahstan). Liderul ucrainean, Viktor Ianukovici si-a anulat marti vizita pe care trebuia sa o intreprinda la Moscova in cadrul careia Rusia se astepta ca Ucraina sa-si anunte intentia de a adera la acest spatiu economic in formare. Expertii mai trebuie sa lucreze la documentele bilaterale ce urmeaza sa fie semnate’ cu aceasta ocazie, a explicat unul din consilierii presedintelui rus, Iuri Usakov. si serviciul de presa al presedintiei de la Kiev s-a limitat sa afirme ca ‘mai sunt necesare consultari intre expertii’ din cele doua tari privind finalizarea unor acorduri intre cele tari. Marti, presedintele Viktor Ianukovici urma sa poarte discutii la Moscova cu omologul sau rus Vladimir Putin. Potrivit unei surse de la Kremlin, se astepta ca liderul ucrainean sa faca o declaratie istorica privind intentia Ucrainei de a adera la Uniunea vamala dintre Rusia, Belarus si Kazahstan.

Critici puternice din partea opozitiei

Posibilitatea ca Ianukovici sa incheie marti un pact cu Putin privind aderarea Ucrainei la Uniunea vamala a suscitat un val de critici din partea opozitiei ucrainene, care a acuzat puterea de la Kiev ca ‘se vinde’ Moscovei pentru gaze mai ieftine, abandonand integrarea europeana. Mai multi oficiali ucraineni, intre care si premierul Mykola Azarov au declarat ca cei doi vectori ai politicii externe ai Ucrainei – Uniunea Europeana si structurile din Comunitatea Statelor Independente (CSI), intre care si Uniunea vamala – nu se exclud, ci se completeaza. ‘Deriva’ Ucrainei spre UE, irita din ce in ce mai mult Moscova, care influenteaza tacit politica Ucrainei de posibilele reduceri la livrarile de gaze, comenteaza Rbc Daily. ‘inainte de revolutia portocalie, Ucraina a fost unul din initiatorii Spatiului economic comun din CSI si, practic, se alaturase Uniunii vamale. Chiar a ratificat acordul privind Spatiul economic comun, dar dupa aceea s-a retras din acest proces’, a afirmat pentru Rbc o sursa de la Kremlin, exprimandu-si speranta ca Ianukovici va reveni asupra vechiurilor planuri.
La ora actuala, Ucraina, impreuna cu Republica Moldova, are statut de observator in cadrul Uniunii vamale. Rusia face presiuni imense prin intermediul santajul energetic pentru ca si Chisinaul sa se alature acestei Uniuni Vamale controlata de Moscova.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *