Ucraina, supărată pe NATO

, , , ,
 
NATO, obiectiv pentru Ucraina

NATO, obiectiv pentru Ucraina

Ucraina a criticat NATO, reproşându-i că nu a făcut nimic pentru a accelera aderarea sa, în pofida puternicelor tensiuni cu Rusia. Kremlinul a masat zeci de mii de soldaţi la frontiera cu Ucraina, trezind îngrijorări în capitalele NATO.

Exprimându-se la Kiev în cursul unei conferinţe de presă comune cu secretarul general al OSCE, Helga Schmid, şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a afirmat că ţara sa este recunoscătoare Alianței pentru „uşa deschisă” fostelor republici sovietice.
„Dar nu s-a luat nici o măsură pentru punerea în aplicare a acestei decizii”, şi-a exprimat el regretul, în contextul în care Ucraina şi-a exprimat încă din 2008 dorinţa de a adera la NATO.

Demers prezidențial

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut în aprilie Alianţei să accelereze procesul de aderare a ţării sale. Zelenski consideră că este singura modalitate de a pune capăt insurgenței din estul Ucrainei.

El a făcut această solicitare atunci când Moscova trimisese aproximativ 100.000 de soldaţi la frontiera şi în peninsula anexată Crimeea. Desfășurate sub pretextul unor manevre militare, aceste trupe au fost retrase de atunci.

Ţările membre NATO sunt însă reticente să accepte Ucraina în rândul lor. Se consideră că această aderare ar fi percepută de Rusia ca o ameninţare serioasă la frontierele sale.

Nemulțumiri diplomatice

Dmitro Kuleba a denunţat decizia NATO de a nu invita Ucraina la summitul din 14 iunie de la Bruxelles. La acest summit este așteptat și preşedintele american, Joe Biden.
„Nu înţelegem cum este posibil să nu inviţi Ucraina şi de ce nu este posibil să găseşti un format adecvat pentru participarea Ucrainei la summitul din acest an”, a spus şeful diplomaţiei de la Kiev.

El a spus că se aşteaptă ca Georgia să primească o invitaţie  în cadrul Planului de acţiune pentru aderare. Fosta republică sovietică va demara prima etapă oficială spre a deveni membru al Alianţei. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *