Ucraina și separatiștii pro-ruși ar putea face schimb de prizonieri cu intervenția Moscovei

, , , ,
 

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) este pregătit pentru un schimb de prizonieri cu separatiștii pro-ruși din Donețk și Lugansk, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a instituției menționate, Elena Gitlianskaia. „Poziția SBU rămâne mereu foarte clară, suntem pregătiți pentru schimburi de prizonieri și facem tot ce putem pentru a ne aduce acasă teferi cetățenii noștri”, a declarat aceasta.

Ea a mai declarat că serviciile speciale ucrainene nu sunt la curent cu discuțiile dintre președintele rus Vladimir Putin și liderii celor două replici separatiste Lugansk și Donețk. „Dar sperăm ca astfel de declarații arată dovada despre dorința lor de a debloca procesul (de schimburi -n.r.)”, a declarat ea la postul de televiziune ucrainean 112.

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a avut miercuri o întâlnire cu Viktor Medvedciuc, liderul mișcării sociale „Alegerea ucraineană” și reprezentantul Kievului pentru ajutor umanitar din așa numitul Grup de Contact pentru rezolvarea situației din estul Ucrainei, care a cerut sprijinul președintelui rus în legătură cu un schimb de prizonieri. Potrivit lui Medvedciuc, „Ucraina este gata să elibereze 306 persoane și se așteaptă ca Donețk-ul și Lugansk-ul să elibereze 74 de oameni, iar schimbul ar putea fi făcut înainte de sărbători”.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Putin a avut o convorbire telefonică cu liderul Autoproclamatei Republicii Donețk, Alexandr Zacarcenko și cel al celei din Lugansk, Igor Plotnițki. Peskov a spus că ambii au fost de acord în general cu această inițiativă, dar au afirmat că această problemă va fi discutată mai departe cu reprezentanții Kievului.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *