Ucraina și Rusia se sfidează reciproc și sunt la un pas de război

, , ,
 

soldati-verziArmatele ucrainene și cele rusești sunt poziționate extrem de periculos în jurul zonelor fierbinți, după ce discuții în cadrul „formatului Minsk” au eșuat, marți, în vederea încetării ostilităților în estul Ucrainei. Pe de o parte, Ucraina vrea să efectueze o serie de teste cu rachete balistice în apropierea peninsulei Crimeea, anexată prin forță de către Rusia în 2014. De asemenea, Rusia și-a poziționat nu mai puțin de 55.000 de soldați la granița de nord-est a Ucrainei.

Anunțul a fost făcut, miercuri, de către ministrul adjunct al Apărării de la Kiev, Igor Dolhov. El a precizat că numărul soldaţilor ruşi activi pe teritoriul Ucrainei variază între 5.000 şi 7.500. „În Crimeea, cifra este de aproximativ 23.000 de militari, dintre care 9.000 sunt staționați la graniţa administrativă”, a explicat oficialul ucrainean. De asemenea, Ihor Dolhov a pus la calcul, ca pericol iminent de trecere pe modul de luptă, şi Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) din regiunea transnistreană, al căror număr este undeva între 1.000 și 2.000 de soldați ruși, la care se pot alătura și câteva sute de militari din trupele de „pacificatori”. El a mai spus că există informații potrivit cărora Rusia plănuiește o nouă adunarea de trupe și la granița cu Belarus.

Exerciții militare cu rachete

Mișcările de trupe rusești vin după anunțul armatei ucrainene care va efectua imp de două zile exerciții militare în apropierea peninsulei Crimeea. Exercițiile militare vor începe joi și se vor desfășura ‘pe teritoriul național’ al Ucrainei, prin urmare ‘nimeni nu trebuie să ne spună ce avem de făcut’, a indicat purtătorul de cuvânt al Ministrului Apărării de la Kiev, Andrei Lisenko. Ucraina a emis acum câteva zile o notificare privind „riscuri în spaţiul aerian, în contextul unor teste cu rachete programate pe 1 şi 2 decembrie”.

Testele ar urma să aibă loc în apropierea regiunii Crimeea, iar rachetele ar putea intra în spaţiul aerian al teritoriului rus. Statul Major al armatei ucrainene a refuzat să facă vreun comentariu privind exerciţiile militare contestate deja de Rusia. „Nu facem niciun comentariu. Toate problemele referitoare la teritoriile ocupate sunt în competenţa Ministerului de Externe”, a declarat Vladislav Selezniov, purtătorul de cuvânt al Statului Major ucrainean.

Cu nervii întinși la maxim

Însă unii comentatori de la Kiev se tem că aceste manevre militare ar putea conduce la represalii tot de natură militară din partea Rusiei în estul separatist prorus al Ucrainei. Întrebat despre acest anunț venit de la Kiev, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a răspunsă că Rusia nu va asista impasibilă. „Kremlinul nu va permite acțiuni ale Ucrainei care să încalce dreptul internațional, care ar putea pune în pericol zborurile (civile) internaționale deasupra teritoriului rus ori în regiunile învecinate”, a declarat Peskov. Moscova a denunţat o „decizie unilaterală” a Administraţiei prooccidentale de la Kiev.

„Prin încălcarea tuturor acordurilor internaţionale, Ucraina a luat decizia unilaterală de a efectua teste cu rachete în spaţiul aerian suveran al Rusiei”, a reacţionat Autoritatea rusă a aviaţiei civile (Rosaviatsiia). Potrivit Moscovei, „riscuri” ar putea apărea pe 1 şi 2 decembrie între orele 9.00-19.00, la altitudini frecventate de avioane civile. De altfel, există și un precedent foarte periculos, atunci când, în 2001, , armata ucraineană a doborât din greşeală cu o rachetă S-200 un avion de pasageri care se afla deasupra Mării Negre.

Avionul Tupolev Tu-154M, aparţinând companiei Sibir, circula din Tel Aviv spre Novosibirsk. Toate cele 78 de persoane aflate la bordul aeronavei au murit. Pe de altă parte, în iulie 2014, un avion Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines a fost lovit de o rachetă în timp ce zbura deasupra zonei de conflict din estul Ucrainei, iar incidentul s-a soldat cu 298 de morţi.

Alertă în Crimeea

De asemenea, forţele ruse de apărare antiaeriană din regiunea Crimeea au fost plasate în stare de alertă înaintea testelor balistice pe care armata Ucrainei le va efectua în zona Mării Negre, relatează Tass care citează surse militare rusești. „Exerciţiile ucrainene sunt un fel de manevră de relaţii publice cu rolul de a crea o situaţie tensionată, dar, oricum, armata rusă consideră acest caz o ameninţare potenţială şi reală, astfel că sistemele antiaeriene ruse din Crimeea sunt în stare de alertă”, a declarat un oficial militar rus, citat de sursa menționată. „Alerta nu se referă doar la sistemele antiaeriene terestre, ci şi la cele instalate la bordul navelor din Marea Neagră, unităţi autonome capabile să respingă orice ameninţare”, a explicat oficialul citat.

Un nou eșec politic de reconciliere la Minsk

Toate aceste manevre militar vin pe fondul unui nou eșec în negocieri ruso-ucrainene de la Minsk, desfășurate marți, cu asistența Franței și Germaniei. Miniştrii de Externe ai Germaniei, Franţei, Ucrainei şi Rusiei s-au întâlnit în capitala Belarusului pentru a discuta metode de implementare a acordului de la Minsk de încetare a focului în regiunea ucraineană Donbas. Steinmeier a spus că atât Ucraina cât şi Rusia şi-au consolidat poziţiile şi că nu a existat niciun acord politic privind organizarea de alegeri locale în Donbas, aşa cum au cerut Rusia şi separatiştii susţinuţi de Kremlin. „A fost din nou foarte obositor”, a spus Steinmeier.

„Vorbele goale nu vor fi suficiente pentru a rezolva acest conflict”, a continuat el. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a respins o propunere ucraineană de a permite prezenţa unor observatori OSCE înarmaţi în Donbas. „Nu au existat progrese astăzi. Acordurile de la Minsk sunt blocate – nu reuşim să cădem de acord asupra seriei de etape”, a declarat Lavrov. Situația dintre Rusia și Ucraina este din nou foarte tensionată, iar cele două părți sunt foarte aproape de conflict deschis.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.