Ucraina și Republica Moldova declanșează simultan o operațiune de expulzare și interdicție a jurnaliștilor favorabili propagandei ruse

, , , , , ,
 

 

Autoritățile de la Kiev și Chișinău au decis în paralel expulzarea sau interzicerea unor jurnaliști ruși de pte teritoriul acestor țări pe motiv că s-ar fi ocupat cu răspândirea propagandei ruse, având ca principal scop criticarea puterii proeuropene și defăimarea acestor țări. TASS relatează că autoritățile de la Chișinău au interzis intrarea pe teritoriul R. Moldova a redactorului-șef al ziarului rusesc „Argumenty i Fakty”, Igor Cerniak, a căruia franciză în R. Moldova este deținută de deputatul PSRM, Corneliu Furculiță prin „Exclusiv media”. Acesta a fost principalul protagonist al scandalului banilor rusești din offshore-ul din Bahamas care a finanțat campanie electorală pentru prezidențiale pentru Igor Dodon. De altfel, Furculiță este consătean cu Dodon și este angajatorul soției lui Igor Dodon, Galina, scrie EvZ Moldova.

La aeroportul din Chișinău, autoritățile l-au împiedicat (pe Cerniak -n.r.) să treacă granița pe motiv că ar fi jurnalist, dar nu au existat explicații suplimentare”, se arată într-o declarație a conducerii ziarului. În afară de Cerniak, unui om de afaceri rus ce deține o serie de vinării în Moldova i s-a refuzat de asemenea intrarea în țară, mai scrie Tass. Potrivit unor rapoarte recente, autoritățile moldovenești ar fi interzis de asemenea o delegație în care se afla președintele Comitetului rus de experți militari, general-maiorul Alexander Vladimirov. TASS amintește că vicepremierul rud Dmitri Rogozin, reprezentantul special al Kremlinului pentru Transnistria, a primit statul de persona non grata și a fost interzis pe teritoriul Republicii Moldova.

Kievul nu mai tolerează război informațional al Moscovei

De asemenea, publicațiile rusești au acordat, miercuri și joi, largi spații a unei posibile răpiri de către serviciile secrete ale Ucrainei (SBU -n.r.) a jurnalistei postul public rus de televiziune, Anna Kurbatova. Postul respectiv de televiziune a anunțat că jurnalista primise amenințări de la persoane referitor la activitatea ei în Ucraina.

Pe de cealaltă parte, purtătoarea de cuvânt a SBU, Olena Hitlianska, a declarat că Kurbatova a fost expulzată din Ucraina înapoi în Rusia și a primit o interdicție de trei ani de a mai intra pe teritoriul acestei țări. „ Propagandistă rusă Anna Kurbatova, a cărei expulzare a fost decisă, a trecut granița Ucrainei cu Rusia”, a declarat Hitlianska. Ea a mai scris pe pagina sa de Facebook că același lucru se va întâmpla cu „oricine care își permite să discrediteze Ucraina”. Kurbatova a fost acuzată că a transmis festivitățile organizate de Ziua Națională a Ucrainei pe 24 august într-o lumină defavorabilă.

Președintele consiliului pentru societatea civilă și drepturile omului din Rusia, Mihail Fedotov, a declarat că Ucraina ar trebui să respecte principiile OSCE privind libertatea de exprimare. De asemenea, MAE rus a calificat expulzarea jurnalistei drept o „provocare deliberată” din partea SBU și a naționaliștilor radicali din Ucraina și a cerut OSCE să condamne această acțiune, relatează stația de la Kiev a Europei Libere. Nu este prima dată când Ucraina și Rusia își rețin sau își expulzează jurnaliștii, acuzându-se reciproc de propagandă sau spionaj.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *