Ucraina si-a reparat submarinul

, , , , ,
 
Submarinul "Zaporojie", mandria Flotei Militare a Ucrainei

Submarinul “Zaporojie”, mandria Flotei Militare a Ucrainei

În Ucraina a fost terminata reparația a submarinului „Zaporojie”, singurul submarin al Flotei Militare ucrainene, proces care a durat ani de zile. „Toate contractele încheiate pentru reparația navei au fost îndeplinite. Toate testele au fost încheiate cu succes, iar echipajul poate se purceadă la executarea sarcinilor”, a declarat comandantul Flotei Militare din Ucraina, Iurii Ilin. În viitorul apropiat submarinul va praticipa la manifestațiile dedicate Zilei Flotei în Ucraina. Comandantul flotei a ținut să mulțumească colaboratorilor șantierului naval din Sevastopol al Flotei Mării Negre a Rusiei, în care pentru mulți ani s-a aflat submarinul „Zaporojie”. „Grație eforturilor comune cu uzina, Ucraina si-a păstrat flota subacvatică”.

Mostenire sovietica

Submarinul diesel-electric „Zaporojie” a fost construit în 1970 la Leningrad, fiind inclus initial în componența Flotei Nordice sub numele B-435, iar mai târziu a fost transferată în Flota Mării Negre. La mijlocul anilor 1990, când a fost divizată Flota Mării Negre a URSS între Ucraina și Rusia, submarinul a revenit părții ucrainene. Submarinul a fost redenumit în „Zaporojie”, deși in momentul predării catre autoritatile ucrainene, nava nu era în stare funcțională și necesita reparații capitale.
Conform caracteristicilor tehnice, submarinul „Zaporojie” se poate scufunda până la o adâncime de 280 m, poate dezvolta o viteză subacvatică de până la 16,5 noduri, si are o autonomie de navigație de 90 zile. Echipajul este compus din 77 de persoane, nava fiind dotată cu 10 tuburi de torpile.

Drum anevoios

Reparația submarinului s-a întins pe o perioada de mai mulți ani din cauza lipsei de mijloace financiare, fiind necesara și înlocuirea acumulatoarelor. În total pentru reparații au fost cheltuiți mai mult de 5 milioane USD, la care se adaugă încă 3 milioane USD pentru achiziționarea acumulatoarelor noi.
Anul trecut, submarinul „Zaporojie” a ieșit de 10 ori în largul mării și a efectuat scufundări la adâncimea periscopică. În prezent el se află în golful Strelețk din Sevastopol.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *