Ucraina se pune la picioarele fostului KGB

, , , ,
 

FSB-KGB-Putin

Pe fondul incalzirii relatiilor pe axa Kiev-Moscova, odata cu schimbarea stafetei de la conducerea Ucrainei intre fostul presedinte Viktor Iuscenko si actualul lider Viktor Ianukovici, serviciile ucrainene de contraspionaj au decis incetarea tuturor operatiunilor de monitorizare a agentilor Serviciului rus de securitate (FSB) stationati in Ucraina, informeaza un saptamanal ucrainean in editia de sambata, citat de RIA Novosti in pagina electronica si preluat de KARADENIZ-PRESS. “Ca un gest de bunavointa si pentru a demonstra noile politici, departamentul de contraspionaj a incetat toate activitatile vizand serviciile ruse de securitate din Ucraina”, scrie publicatia Zerkalo Nedeli. Informatia nu a fost confirmata oficial de catre serviciile speciale ucrainene de securitate care nu au facut nici un comentariu oficial pe aceasta tema pana in prezent. Informatia a transpirat in presa ucrainean dupa semnarea de catre sefii serviciilor de securitate din Rusia si Ucraina, la 19 mai, a unui acord de cooperare. Textul contine o decizie privind revenirea oficialilor rusi de securitate in Crimeea, unde Rusia dispune de o baza navala. Serviciile ruse de securitate primisera ordin sa paraseasca teritoriul la sfarsitul lui 2009.

Demisie de la sefia fortelor armate

Aceasta stire a venit in aceeasi zi in care Seful Statului Major General, comandant sef al fortelor armate din Ucraina, Ivan Svida, numit in functie de fostul presedinte Viktor Iuscenko in noiembrie 2009, si-a prezentat demisia vineri, a anuntat sambata serviciul de presa al Ministerului Apararii, citat de agentia de presa rusa RIA Novosti. “Œn calitate de ofiter si om responsabil, sunt pregatit sa lucrez in conditii dificile in interesul consolidarii apararii statului. In situatia prezenta, ii recunosc presedintelui (Viktor Ianukovici – n.red.) dreptul de a realiza viziunea sa privind caile de dezvoltare a fortelor armate. El va face acest lucru cu alt sef de Stat Major General”, a precizat Svida, citat de serviciul de presa.

Revenire la Marea Neagra

In urma cu circa doua saptamani, KARADENIZ-PRESS scria despre faptul ca urmasul KBG-ului sovietic, actualul FSB (Serviciul Federal de Securitate) va reveni in curand la baza navala de la Sevastopol (Crimeea), acolo unde in prezent este ancorata Flota Rusa de la Marea Neagra. Aceasta noua intelegere a fost perfectata prin semnarea unui acord in 19-20 mai la Odesa intre seful FSB, Aleksandr Bortnikov si omologul sau ucrainean Valeri Horoskovski. Conform intelegerii, in maxim o luna de semnarea documentului, FSB trebuie sa revina inapoi la Sevastopol, de acolo de unde fusese “expulzat” de fostul presedintele proocidental Viktor Iuscenko. Acordul nu indica insa nici numarul colaboratorilor FSB care vor lucra in Ucraina si nici daca acestia au dreptul de a participa la activitati operationale de ancheta pe teritoriul tarii, in schimb reincalzirea relatiilor ruso-ucrainene indica o dezvoltare a activitatii agentilor FSB la Marea Neagra in contextul in care NATO se pregateste sa amplaseze elemente ale scutului antiracheta in Romania.

Izgonirea FSB si problema flotei

In luna decembrie a lui 2009, Iuscenko a fortat 19 agenti oficiali ai FSB sa paraseasca orasul Sevastopol dupa ce Kievul a denuntat acordul semnat in anul 2000 care permitea prezenta colaboratorilor serviciilor ruse in Crimeea. Cu toate acestea, dupa instalarea noului presedinte prorus Viktor Ianukovici, in februarie 2010, “partea rusa a pus in fata Kievului problema reluarii activitatii membrilor FSB la Sevastopol”, a indicat pentru Kommersant o sursa din diplomatia ucraineana. Acest viitor acord de colaborare FSB-SBU (Serviciul de securitate al Ucrainei – n.red.) vine in completatea celui semnat la 21 aprilie intre presedintii Dmitri Medvedev si Viktor Ianukovici, la Harkov, in estul Ucrainei. Acest documente prevede prelungirea stationarii Flotei Ruse in Crimeea pana in 2042, in schimbul unei reduceri la pretul pentru gazele naturale, acord condamnat de opozitia de la Kiev, dar si de o mare parte a societatii civile ucrainene. De asemenea, exista posibilitatea ca acest acord sa poata fi prelungit cu inca cinci ani, pana in 2047.

1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] Ucraina se pune la picioarele fostului KGB […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *