Ucraina, sancționată drastic de Putin

, , , ,
 
Liderii-ruși-Vladimir-Putin-și-Dmitry-Medvedev-mulțumiți-de-noile-sancțiuni-impuse-Ucrainei

Liderii-ruși-Vladimir-Putin-și-Dmitry-Medvedev-mulțumiți-de-noile-sancțiuni-impuse-Ucrainei

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret ce impune restricţii economice Ucrainei ca urmare a „acţiunilor inamicale’”la care au recurs autorităţile de la Kiev, referire la sancţiunile impuse Rusiei de către Ucraina, relatează mass-media regională, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Decretul semnat de Putin stabileşte ‘măsuri economice speciale’ împotriva Ucrainei, care ar putea consta în restrângerea vânzării de resurse energetice şi a investiţiilor ruse în economia ucraineană, precum şi restrângerea importurilor de produse agricole ucrainene, a explicat agenţiei Ria Novosti responsabilul Comisiei Dumei de Stat pentru Pieţe Financiare, Anatoli Aksakov.

Conform textului decretului, guvernul rus are sarcina să stabilească în mod concret ce vor cuprinde aceste sancţiuni, cum va fi garantată aplicarea lor, plus o listă cu persoane şi entităţi care vor fi supuse sancţiunilor ruse. Decretul mai menţionează că sancţiunile vor putea fi ridicate dacă şi Ucraina, la rândul ei, renunţă la cele instituite de ea.

Sancțiuni ucrainene

Guvernul de la Kiev a impus în luna septembrie sancţiuni împotriva companiilor ruse RZD Logistics, Promkompleksplast şi Gazgolder, acuzate de Ucraina de colaborare cu provinciile separatiste Doneţk şi Lugansk.

Anterior, în luna mai 2018, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a semnat un decret cu sancţiuni împotriva Rusiei şi le-a prelungit pe cela instituite în anul 2014, anul când Rusia a anexat Crimeea.

Mass-media menționează că sancţiunile decise de Ucraina vizează circa 1.750 de persoane şi peste 750 de entităţi. Persoanele supuse acestor măsuri sunt jurnalişti, politicieni, activişti, militari şi oameni de afaceri care desfăşoară activităţi în Crimeea, iar companiile ruse sancţionate de Kiev activează în domenii precum apărarea, producţia de tutun, aviaţie, transporturi, diverse alte industrii, finanţe, mass-media şi sectorul informatic.

Populația Ucrainei, principala victimă a sancțiunilor și războiului din Donbass

Populația Ucrainei, principala victimă a sancțiunilor și războiului din Donbass

Medvedev, mulțumit de sancțiuni

Sancțiunile ruse împotriva Ucrainei vor afecta sute de cetățeni ai acestui stat și companiile pe care le controlează, a declarat marți premierul rus Dmitri Medvedev, relatează mass-media regională.

Anterior, purtător de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că sancțiunile nu vor afecta cetățenii ucraineni simpli, care locuiesc în Rusia. El a adăugat că poporul ucrainean rămâne „fratern”, cu excepția unor ”reprezentanți ratați”.

Reamintim că, ieri, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret „Cu privire la aplicarea unor măsuri economice speciale în legătură cu acțiunile neprietenoase ale Ucrainei față de cetățenii și persoanele juridice din Federația Rusă”.

Șeful statului rus a ordonat guvernului să pregătească o listă a persoanelor fizice și juridice împotriva cărora vor fi aplicate sancțiuni. Această decizie a dus la apariția unor speculații în mass-media cu privire la posibilitatea ca Moscova să introducă pe lista de sancțiuni unele afecri ale oligarhilor ucraineni care se opun politicii ruse în Ucraina, precum Ihor Kolomoisky. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *