Ucraina, repetenta la lectii de integrare europeana

, , , , ,
 
Ucraina, repetenta la lectiile de integrare europeana

Ucraina, repetenta la lectiile de integrare europeana

Ucraina nu a făcut progrese considerabile în domeniul îndeplinirii condiţiilor Uniunii Europene pentru semnarea Acordului de asociere cu privire la niciunul dintre cele 11 criterii enunţate de Bruxelles, arată rezultatele monitorizării efectuate de către un consorţiu de experţi finanţat de „International Renaissance Foundation” (IRF), citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Experţii subliniază că, dacă până în septembrie 2013 situaţia nu se va schimba, acordul de Asociere nu va mai fi semnat în acest an, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Potrivit specialiştilor, alaturi de unele reușite în anumite domenii, autorităţile ucrainene demonstrează un regres în altele.
În general, rezultatele monitorizării arată că Ucraina nu a respectat pe deplin niciunul dintre cele 11 condiţii pentru semnarea acordului. Cu toate acestea, cele mai importante progrese ale Kievului pot fi observate în domenii precum eliminarea justiţiei selective, punerea în aplicare a noului Cod de procedură penală, lupta împotriva corupţiei şi extinderea atribuţiilor Camerei de Comerţ.

Lipsa de progrese

De asemenea, experţii au apreciat pozitiv adoptarea de către Parlamentul ucrainean a patru proiecte de lege anticorupţie necesare planulului de acţiune privind liberalizarea regimului de vize cu UE, menţionând, însă, că documentele sunt „departe de a fi perfecte, deoarece au fost adoptate în grabă”.
Un alt aspect pozitiv menționat experţi constă în graţierea foştilor miniştri Iuri Luţenko şi Gheorghi Filipciuk. „Dar este clar: fără eliberarea Iuliei Timoşenko, graţierile respective nu sunt suficiente pentru a închide acest capitol”, subliniază expertul Igor Jdanov.
Un progres minim a fost înregistrat în domeniul climatului de investiţii, precum şi în pregătirile pentru introducerea normelor zonei de liber schimb cu UE. Au mai fost menţionate reformele constituţională și cea a sistemului judiciar şi a Procuraturii. Experţii au remarcat lipsa totală a progreselor în ceea ce priveşte reforma poliţiei, legea electorală şi independenţa mass-media.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *