Ucraina, repetenta la finantare europeana

, , ,
 
Ucraina, repetenta la lectiile de integrare europeana

Ucraina, repetenta la lectiile de integrare europeana

Uniunea Europeană a adus la cunoştinţa autorităţilor din Ucraina că Bruxellesul a decis să retragă cele 70 de milioane de euro alocate pentru sprijinirea reformelor din administraţia publică ucraineană, informează ediția de vineri a ziarului „Kommersant-Ukraina”, citând surse diplomatice de la Bruxelles. „Ucraina a pierdut iremediabil 70 de milioane de euro alocate anterior de UE, ca urmare a expirării termenului pentru cheltuirea fondurilor de către partea ucraineană. Această situaţie nu este propice pentru negocierile privind alocarea de noi fonduri în cadrul Parteneriatul Estic al UE”, a explicat sursa publicației.
„Kommersant-Ucraina” precizează că surse din Comisia Europeană au confirmat oficial că Ucraina a pierdut dreptul de a mai utiliza ajutorul financiar rezervat în prealabil de către UE. Cele 70 de milioane de euro erau alocate pentru susținerea reformei serviciului public, declarată o prioritate de către preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici.

Esec legislativ

Publicația ucraineana mai scrie că Bruxellesul a luat decizia de a aloca aceste fonduri în timpul elaborării Legii ucrainene cu privire la serviciul public, însă, după publicarea proiectului de lege, au apărut o serie de probleme. „În opinia UE, versiunea finală a legii (adoptată în noiembrie 2011) nu oferă o bază suficientă pentru crearea unui serviciu public independent, profesionist şi apolitic. Bruxellesul a îndemnat de mai multe ori autorităţile ucrainene să schimbe legea, explicând că astfel de modificări ar permite începerea procedurii de alocare a fondurilor europene”, a declarat o sursă din cadrul Reprezentanţei UE la Kiev. „Legea nu a fost modificată până la sfârşitului anului 2012 – termenul limită, conform procedurilor UE. Astfel, programul de reforme nu mai poate fi finanţat. Ucraina a pierdut fondurile”, a mai precizat sursa publicaţiei „Kommersant”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *