Ucraina reduce importul de gaze ruseşti


, , , ,
 

Ucraina se pregateste de un nou razboi al gazelor cu Federatia Rusa

În perioada ianuarie-august 2012, Ucraina a redus importul de gaze naturale ruseşti cu 34%, până la 21,5 miliarde de metri cubi, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011, se arată într-un comunicat al „Ukrtransgaz”, companie responsabilă pentru exploatarea reţelei de conducte şi a instalaţiilor subterane de stocare a gazelor. Potrivit documentului, în luna august a acestui an, Ucraina a importat din Rusia circa 2,762 de metri cubi de gaze.
 De asemenea, compania anunţă că, de la începutul anului 2012, tranzitului de gaze naturale prin Ucraina spre Europa de Vest a fost de 54 de miliarde de metri cubi, toate cererile ţărilor consumatoare fiind astfel pe deplin îndeplinite. Cu toate acestea, se atestă o scădere a tranzitului cu 20% față de indicatorii din perioada similară a anului trecut. În luna august, spre aceste ţări au fost transportate 5,4 miliarde de metri cubi gaze naturale.
Preţul gazelor naturale ruseşti pentru consumatorii ucraineni în cel de-al treilea trimestru al acestui an este de aproximativ 426 de dolari pe mia de metri cubi, acest preţ se calculează ţinându-se cont de reducerea de 100 de dolari pe mia de metri cubi negociată de Kiev şi Moscova în urma Acordurilor de la Harkov din aprilie 2010. În ciuda reducerii obţinute cu doi ani în urmă, Kievul susţine că preţul gazelor livrate de Gazprom este mai mare decât pentru restul statelor din Europa. În aceeaşi ordine de idei, Kievul a avertizat Rusia că Ucraina intenţionează să reducă importurile de gaze ruseşti cu până la 27 de miliarde de metri cubi de gaze. Cu toate acestea, preşedintele concernului rus „Gazprom”, Aleksei Miller, a menţionat că Ucraina va fi nevoită să plătească pentru tot gazul contractat pe 2012, chiar dacă nu va îl va utiliza pe tot.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *