Ucraina, război politic total

, , , ,
 
Ucraina, razboi electoral total

Ucraina, razboi electoral total

Preşedintele Ucrainei şi candidat pentru un nou mandat, Petro Poroşenko, a susţinut sâmbătă că în turul doi al scrutinului prezidenţial, în care se va confrunta cu actorul de comedie Volodimir Zelenski, ucrainenii vor avea de ales între Europa şi Rusia, relatează mass-media de la Kiev, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. ”Pe 21 aprilie opţiunile sunt: Europa sau Rusia”, a subliniat actualul preşedinte într-o înregistrare video postată pe Facebook. Ucraina, mai spune Poroşenko în mesajul său, are nevoie de ”un preşedinte puternic, un comandant suprem puternic, nu de unul slab”.

Zelenski, principalul favorit

”Putem avansa rapid către Europa liberă, dar de asemenea putem să ne întoarcem şi mai rapid către jugul Rusiei imperialiste. Acesta este pericolul”, afirmă el în continuare. Dar admite că mulţi sunt împotriva lui pe reţelele de socializare, în emisiunile televizate şi de asemenea la urne, unde în primul tur al alegerilor, deşi s-a clasat pe locul doi, a obţinut numai 15,95% din voturi, puţin mai mult de jumătate din procentul de 30,24% al lui Zelenski.

”Prieteni, v-am auzit pe toţi; pe aceia care m-aţi votat şi pe aceia care aţi susţinut alţi candidaţi. Am tras concluziile de rigoare”, a asigurat Petro Poroşenko în mesajul video.

Provocare electorală

Anterior, el a acceptat provocarea lansată de contracandidatul său ca dezbaterea lor finală de dinaintea turului doi să se desfăşoare pe stadionul Olimpic din Kiev şi să se supună amândoi unui examen medical ”pentru a dovedi poporului că nu sunt nici alcoolici şi nici toxicomani”. Dar încă nu este clar dacă dezbaterea, preconizată pentru 19 aprilie, chiar va avea loc.

Un novice în politică, actorul de comedie Volodimir Zelenski a fost până în prezent cunoscut prin rolurile jucate în emisiuni umoristice şi în filme pentru marele public. El nu a făcut deloc campanie electorală tradiţională, preferând apariţiile pe scenă cu trupa sa de stand-up comedy şi exprimându-se mai mult pe reţelele de socializare decât la televiziune şi în presa scrisă.

Războiul oligarhilor

În timp ce susţinătorii săi evidenţiază figura nouă din peisajul politic, cei care-l critică remarcă ambiguitatea programului său electoral, stabilit printr-un vot pe reţelele de socializare, şi pun la îndoială capacitatea lui Zelenski de a conduce o ţară confruntată cu un război, cu mari dificultăţi economice şi cu o corupţie extinsă. El însuşi este acuzat de actualul preşedinte că este o ”marionetă” a oligarhului Igor Kolomoiski, ceea ce Zelenski neagă, promiţându-le totodată ucrainenilor o ”nouă viaţă fără corupţie”.

Cât despre Rusia, el a înăsprit tonul, spunând că doreşte să ceară Kremlinului compensaţii pentru anexarea Crimeei şi pentru sângerosul conflict armat cu separatiştii proruşi. După anexarea Crimeei şi la puţin timp după începutul războiului din est, Zelenski se arătase mai conciliant, afirmând atunci că este gata să se aşeze ”în genunchi” pentru a evita un ”conflict militar” între cele două ”popoare frăţeşti”.

Desant diplomatic

Cancelarul german Angela Merkel îl va primi la 12 aprilie la Berlin pe preşedintele Petro Poroşenko, care candidează pentru un al doilea mandat la conducerea statului, cu nouă zile înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în Ucraina pe care acesta speră să le câştige în faţa lui Volodimir Zelenski. „Nu este desigur un amestec” şi nici semnul vreunui sprijin pentru şeful statului ucrainean la final de mandat, a declarat Steffen Seibert, purtător de cuvânt al Angelei Merkel, întrebat de jurnaliști cu privire la acest subiect.

„Petro Poroşenko este preşedintele (în exerciţiu) al Ucrainei şi există numeroase subiecte care trebuie discutate periodic cu cancelarul”, a adăugat el, referindu-se la conflictul cu Rusia şi separatiştii proruşi în estul ţării. Întrebat despre o eventuală întâlnire între Angela Merkel şi actorul de comedie care încearcă să acceadă la preşedinţia Ucrainei, Seibert s-a mulţumit să spună că „nu are niciun anunţ de făcut”. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *