Ucraina scormoneste Marea Neagra dupa gaz

, , , ,
 

Kievul relanseaza razboiul gazifer la Marea Neagra

Kievul relanseaza razboiul gazifer la Marea Neagra

Viceprim-ministrul ucrainean, Andrei Kliuev, a declarat că guvernul de la Kiev şi-a propus dublarea producţiei de gaze naturale, în următorii zece ani, pînă la 40 miliarde metri cubi pe an, relateaza mass-media locala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Potrivit lui Andrei Kliuev, această creştere ar putea să provină, printre altele, de pe urma majorării producţiei realizate în platoul continental al Mării Negre şi al Mării Azov. În acest sens, vicepremierul ucrainean a anunţat că acordul de împărţire a producţiei cu Vanco Prykerchenska Ltd, acord pe care precedentul guvern de la Kiev a încercat să-l anuleze, va fi reluat.
De asemenea, Andrei Kliuev a spus că există şi alte porţiuni care vor fi dezvoltate pe baza acordurilor de împărţire a producţiei cu o serie de mari investitori precum Shell şi Chevron.
Reamintim ca in anul 2009, Ucraina şi-a majorat producţia de gaze cu 0,8 procente pînă la 21,182 miliarde metri cubi, incluzînd o majorare de 1,3 procente a producţiei de gaze naturale pînă la 20,238 miliarde metri cubi.

El Dorado energetic

Oameni de ştiinţă ucraineni şi germani au descoperit rezerve enorme de hidraţi de gaze, cunoscuţi şi drept ‘gheaţa inflamabilă’, în zona economică ucraineană din Marea Neagră, capabile să aprovizioneze cu energie Ucraina pe durata a 1.500 de ani, a anunţat anterior şeful adjunct al unui departament din cadrul Institutului de biologie pentru mările sudice din Ucraina, Serghei Gulin, doctor în ştiinţe, citat de mass-media locala.
Conform estimărilor preliminare, în zona economică ucraineană din Marea Neagră s-ar afla rezerve de gaz metan cel puţin egale cu 100 de producţii anuale de gaz metan în Ucraina. În prezent, pe teritoriul ucrainean se extrag în jur de 20 miliarde metri cubi de gaze pe an. Astfel, în cazul în care s-ar extrage un volum similar de gaz metan din Marea Neagră cu cel extras de pe uscat, acesta ar fi suficient pentru aprovizionarea Ucrainei pe o durată de 1000-1500 de ani, estimează experţii.
Aşa cum a declarat Evgheni Şniukov, şeful Secţiei de geologie marină şi formare a straturilor de sedimente din cadrul muzeului ştiinţific de istorie naturală din Odesa, citat de mass-media locala, hidraţii de gaze reprezintă gheaţa care conţine gaz metan. Extracţia hidraţilor de gaze este însă un proces extrem de dificil, atrag atenţia experţii. Metanul se evaporă rapid din gheaţă, prin urmare fiind nevoie de tehnologii calitativ noi pentru extracţia de gaze din hidraţii de gaze, subliniază sursele citate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *