Ucraina. Rada Suprema respinge proiectul limbilor oficiale regionale

, ,
 

Rada Supremă de la Kiev a refuzat luni să revizuiască legea care conferă limbii ruse statutul de limbă oficială, respingând patru proiecte legislative propuse de mai multe formaţiuni politice, prin care s-a încercat abrogarea respectivului text de lege.
Potrivit opoziţiei, legea “limbilor oficiale regionale” promovată de Partidul Regiunilor, aflat la putere, încalcă Constituţia ţării, care prevede că în Ucraina singura limbă oficială este ucraineana. La începutul lunii, Rada Supremă a respins de asemenea şi demisia preşedintelui său, Vladimir Litvin. Acesta îşi prezentase demisia în semn de protest faţă de votarea, în absenţa sa, a legii care declară limbi oficiale regionale limbile minorităţilor din regiunile unde acestea sunt vorbite de cel puţin 10% din populaţie.
Limbile “moldovenească” şi română ar fi avut statut special în Ucraina, dacă proiectul de lege, adoptat în primă lectură de Rada Supremă, ar fi fost fi aprobat definitiv luni. Proiectul de lege păstrea prevederea prin care limba ucraineană este singura limbă de stat, dar adauga că pe teritoriul Ucrainei este garantată utilizarea limbilor regionale, care includ limbile moldovenească, română, rusă, belarusă, bulgară, armeană, găgăuză, germană, greacă modernă, poloneză, slovacă, maghiară.
În cazul în care legea ar fi fost votată, articolul 11 din proiect ar fi obligat autorităţile locale să publice actele în limba oficială. Pe teritoriul în care erau utilizate limbile regionale comune însă, actele de guvernare locală ar fi trebuit publicate în limba naţională sau în limba regională. În plus, în conformitate cu articolul 13 din proiectul de lege, actele de identitate ar fi trebuit perfectate în limba oficială şi în una din limbile care au obţinut statut de limbă regională, la solicitarea persoanei. Articolul 20 din proiectul de lege prevedea că cetăţenilor din Ucraina le este garantat dreptul la educaţie în limba naţională şi în limbile regionale. Prevederea s-ar fi aplicat la grădiniţă, şcolile profesionale şi în instituţiile de învăţământ superior.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *